Nem lesz újabb rezsicsökkentés

2013.01.29. 07:53

A Magyar Hírlap értesülései szerint az energiaszolgáltatók lobbizásának eredményeként az egyszeri, tízszázalékos rezsicsökkentéssel az idén már véget ért az energiatarifák mérséklése. A lap úgy tudja, hogy  ennek az oka a szolgáltatók eredményes lobbizása; felidézik, hogy nemrég Fónagy János államtitkár azt mondta, nem céljuk a cégek tönkretétele.

A lap arról is ír: kormányzati forrásokból úgy tudja, hogy az állam – költségvetési pénzek hiányában – nem akarja visszaprivatizálni az energiaszolgáltatók birtokában lévő hálózatokat. És miután az érintett cégek jelezték, további hatósági árlefojtást már nem bírnának kigazdálkodni, az idén már nem várható az energiatarifák további mérséklése.

Ágazati szereplők a lapnak a cikk szerint azt mondták: ha a kormány kitartana korábbi álláspontja mellett, miszerint további rezsicsökkentést akar, március elején a tulajdonosok felkínálnák a hálózatokat állami megvételre. Tudniillik a szektort különleges közterhek nyomják – a többi közt a tranzakciós adó, a kábeladó és az idei évben bevezetett tízszázalékos tarifacsökkentés az állam részéről –, így mínuszba fordul a vállalatok működése.