Kicsit megint drágult az élet

2013.01.31. 10:19

2012 decemberében a belföldi és az exportárváltozás miatt az ipari termelői árak fél százalékkal voltak magasabbak az előző havinál. A növekedést a feldolgozóipari ágazatokban regisztrált árváltozások okozták, amelyek legnagyobb mértékben a járműgyártás, a gumi, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása, valamint a textília, ruházat, bőr és bőrtermék gyártása területét érintették.

Decemberben az ipar belföldi értékesítési árai az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal mérséklődtek, ami a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás és légkondicionálási árak 0,8 százalékos csökkenésének köszönhető. A feldolgozóipari ágazatok értékesítési árai 0,4 százalékkal nőttek. Ezen belül legnagyobb mértékben a számítógép, valamint az elektronikai és optikai termék gyártása (3,0 százalék), és a járműgyártás (2,4 százalék) területén emelkedtek az árak. Nagyobb árcsökkenést az egyéb feldolgozóipar, ipari gép, berendezés üzembe helyezése, javítása és a vegyi anyag, termék gyártása (0,3%) ágazatokban figyeltünk meg.

A feldolgozóipar többi területén az árváltozás mértéke mínusz 0,1 és plusz 0,6 százalék között alakult. A feldolgozóipari ágazatok decemberi belföldi értékesítésében 1,5 százalékos áremelkedés volt 2011 azonos időszakával összehasonlítva. Nagyobb mértékű növekedés az élelmiszeriparban, (7,5 százalék), és a vegyi anyag és termékgyártásában (5,9 százalék) volt. A 2011 decemberében mért adatokhoz viszonyítva jelentősebben csökkentek az árak a gép, gépi berendezés gyártása (4,8 százalék), valamint a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának (4,0 százalék) területén.

A  villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai átlagosan 0,5 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel korábban. A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai  közül 2012 decemberében az előző hónaphoz viszonyítva az energiatermelő ágazatokban 0,5 százalékkal csökkentek, a beruházási javakat gyártó ágazatokban pedig 1,2 százalékkal nőttek az árak. A továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 0,2 százalékos volt az árnövekedés. A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok árai az előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal emelkedtek.

A forint egy hónap alatt az euróhoz mérten 0,9 százalékkal gyengült, az amerikai dollárhoz képest 1,2 százalékkal erősödött. A 2011 decemberében jegyzett árfolyamokat alapul véve a forint az euróhoz mérten 6,3, a dollárhoz viszonyítva pedig 5,8 százalékkal erősödött.