Csúszik az E.On-vásárlás

2013.01.31. 14:52
Még csak most bólintottak rá az E.On gázüzletágának megvásárlására, pedig csütörtökre már a szerződés aláírását ígérték. A vételár akár a 875 millió eurót is elérheti. Közben Orbán Viktor és Baji Csaba, az MVM vezére Moszkvában tárgyal, itt várhatóan az E.On ügye is szóba kerül.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) az MVM Magyar Villamos Művek csütörtöki közgyűlésén felhatalmazást adott az állami áramcsoport vezetőségének, hogy legfeljebb mintegy 875 millió euróért megvásárolja az E.On földgáztároló, illetve -nagykereskedő társaságát, értesült csütörtökön a Népszabadság. Arra azonban nincs esély, hogy a szerződést a korábbi szándéknyilatkozatnak megfelelően már ma aláírják, Baji Csaba, az MVM vezére Orbán Viktorral együtt Moszkvában tárgyal.

A lap úgy tudja, az MVM mai közgyűlésén az állami társaság vezetése arra kapott mandátumot, hogy legfeljebb 875 millió eurót fizessen ki a két cégért, felkérték az MVM-menedzsmentet, hogy igyekezzen a magyar állam számára legkedvezőbb szerződést megkötni.

Az ügylet kapcsán azóta számos kérdés felvetődött, értesülések, pletykák, találgatások sora röppent fel a vásárlás kockázatairólösszegérőlforrásárólértelméről, az aggodalmakat sem a leendő tulajdonos MVM, sem az érintett tárcák, sem a Miniszterelnökség, sem a vagyonkezelő nem sietett eloszlatni. A korábban megjelent szakértői értékelések szerint a csomag értéke messze nem éri el a 800 millió-1 milliárd eurós megegyezéses vételárat, ezt állítólag az MVM-nek és az NFM-nek készített vagyonbecslések is alátámasztanák.

Nagy titkolózás

Az Index bár kérte, az érintettektől sem a cégek vagyonértékeléseivel kapcsolatos dokumentumokat, sem a szándéknyilatkozat szövegét nem kapta meg, az átlátszó.hu által indított közérdekű adatigénylések egy részét már elutasították, máshová irányították, az MNV vásárlásra vonatkozó iratai pedig csak 10 év múlva lesznek nyilvánosak. A vásárlás részleteiről, előkészületeiről nem adott információt az MVM sem, az állami cégcsoport egyedül azt az egyébként széles körben terjedő pletykát sietett cáfolni, miszerint a teljes MVM-vezérkar lemondását helyezte kilátásba arra az esetre, ha a cég megvásárolná az E.On gázüzletágát.

A Népszabadság úgy tudja, időközben nemcsak a magyar, hanem a német fél részéről is felmerültek aggályok az ügylet kapcsán. Felmerülhet ugyanis a gyanú, hogy Brüsszel a vételárat tiltott állami támogatásnak minősítheti, mivel a cégeket nem nyílt pályázaton árulják, hanem kétoldalú tárgyalásokat folytatnak róluk. Az EU előzetes szakértői értékeléseinek kikérése szintén időt vehet igénybe.

Orbán Putyinnal tárgyal

Mint ismert, egy nappal a Barrosóval folytatott tanácskozás után csütörtökön Orbán Viktor Moszkvába utazott, ahol többek közt energetikai kérdésekről tárgyal Vlagyimir Putyinnal.

A szűkkörű megbeszélés után plenáris tárgyalást tart a magyar és az orosz fél, amin Putyinon kívül részt vesz a Gazprom, a Roszatom és a Vnyesekonombank elnöke is. A magyar küldöttségnek tagja Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter, Varga Mihály tárca nélküli miniszter, Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, valamint Baji Csaba, az Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója is.

Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára korábban azt mondta, Magyarország elemi érdeke, hogy az Oroszországgal, második legfontosabb kereskedelmi partnerével kialakított modern, a 21. századhoz méltó együttműködése tovább fejlődjön. Orbán Viktor legutóbb 2010 novemberében járt Moszkvában.

Szóba kerülhet az E.On is

A mostani megbeszélésen az energetikai témák között várhatóan felmerül majd az E.On-vásárlás kérdése is, az E.On Trade megvételével ugyanis az állami MVM válik a magyarországi gáznagykereskedővé, és hozzá kerül az oroszokkal kötött hosszú távú szerződés is.

Bár a konkrét szerződés részletei nem ismertek, nagyjából biztosra vehető, hogy az E.On már évek óta nem tudja átvenni az éves kötelező mennyiséget, így viszont aztán az úgynevezett make-up gázt sem hívhatja le. Ez a rendszer az évtized végére lényegében kezelhetetlen terhet jelentett a cégnek, a német anyacég a szerződés több részletét is újratárgyalta.

Hogy a szerződés ennek eredményeképpen hogyan módosult, arról biztosat nem lehet mondani. Az Index által megkérdezett szakértők szerint azonban valószínűsíthető, hogy az E.On 2013-ig mentességet kapott ugyan a fizetési kötelezettség alól, nem csökkent viszont a teljes szerződéses mennyiség. Vagyis felhalmozódott a cégben egy jelentős összegű kötelezettség – kérdéses, hogy ezt mikor, hogyan kell rendezni az oroszokkal. Ahogyan kérdés az is, hogy ha a fizetés terhe a magyar államra hárul, milyen alkut tudunk kötni, milyen engedményeket tudunk elérni az orosz partnernél, és ők mit kérnek majd az engedményekért cserébe. (A Népszabadság szerint egyébként a 875 millió eurós összeg a vételáron túl az egyéb teherátvállalásokra is vonatkozik.)

"Az orosz társaságok készek arra, hogy részt vegyenek a meglévő magyarországi energia-előállító művek felújításában, illetve újak építésében" - jelentette ki az MTI beszámolója szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön. Putyin hangsúlyozta, Oroszország meghatározó szerepet játszik Magyarország energiahordozókkal való ellátásában a szénhidrogének, a kőolaj, a földgáz és a villamos energia területén. Magyarország "kétségkívül prioritást élvező partnerünk Kelet-Európában", a két ország kapcsolata pedig minden irányban fejlődik - mondta az orosz elnök a Kremlben.