no

Orbán szorosabb kapcsolatot akar az oroszokkal

2013.01.31. 20:04
A miniszterelnök szerint moszkvai látogatása fontos lépés volt, hogy a válság után kialakuló új világgazdasági rendszerben az eddiginél szorosabbá és a magyarok szempontjából gyümölcsözőbbé váljon az orosz-magyar kapcsolat.

Orbán Viktor azután nyilatkozott Moszkvában az MTI-nek, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalt. A kormányfő arról is beszámolt, hogy moszkvai tárgyalásai során minden, a magyar emberek szempontjából fontos kérdés napirendre került: az orosz-magyar energetikai együttműködés, a magyar mezőgazdasági és ipari termékek Oroszországba történő értékesítésének kérdése, a két ország közötti légügyi kapcsolatrendszer és a kulturális, oktatási együttműködés kérdései is.

Magyarország olyan ország, amely energiabehozatalra szorul – fűzte hozzá a miniszterelnök –, ezért érdekelt abban, hogy növekedjen az országban előállított energia aránya, legyen szó alternatív forrásról vagy akár atomenergiáról, amely területen régi együttműködés él a két ország között.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a kormány eddig a magyar gazdaságban sikerrel csökkentette a külföldről behozott gáz mennyiségét, úgy, hogy közben Magyarország jó ütemben halad afelé, hogy egy regionális gázelosztó országgá fejlődjön.

Mint arról a kormányfő beszámolt, az atomenergia kérdésében az együttműködés legfontosabb része a Paksi Atomerőmű két blokkjának felújításával kapcsolatos. "Ez orosz technológiával épült atomerőmű, ezért az oroszok is újítják most fel" – mondta Orbán Viktor. Arról is beszámolt: hamarosan döntés születik a bővítésről, amelyre nemzetközi pályázatot írnak ki.

A légügyi együttműködés kérdésében a két ország arra keresi a megoldást: a Malév kiesése után hogyan tehető élővé a fővárosaik közötti kapcsolat.

A mezőgazdasági termékek tekintetében határozott ígéret van arra, hogy Magyarország nagyobb mennyiségben helyezheti el azokat az orosz piacon – fűzte hozzá a miniszterelnök, aki hangsúlyozta: ezzel a mezőgazdaság egy régi problémája oldódik meg, hiszen termelni nagy mennyiségben is képes, ám az elaadás gondot okozott. Ez utóbbi kérdésekről folytatódnak a szakértői szintű tárgyalások a két ország között.

Vlagyimir Putyin orosz elnök  a találkozó után elmondta, Oroszország meghatározó szerepet játszik Magyarország energiahordozókkal való ellátásában a szénhidrogének, a kőolaj, a földgáz és a villamos energia területén. Magyarország "kétségkívül prioritást élvező partnerünk Kelet-Európában", a két ország kapcsolata pedig minden irányban fejlődik. Az orosz társaságok készek arra, hogy részt vegyenek a meglévő magyarországi energia-előállító művek felújításában, illetve újak építésében, jelentette ki az orosz elnök.