Zumbaoktatóra csaptak le az adóellenőrök

2013.01.31. 11:05

Zumbaoktatót ellenőriztek a dél-alföldi adórevizorok, a tréner azonban nem adott bizonylatot az óradíjról, tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) regionális adóigazgatóságának vezető sajtóreferense csütörtökön az MTI-t.

Jegyinák Attila elmondta, a NAV operatív ellenőrei jelentkeztek egy általános iskola tornatermében meghirdetett zumbaórára. Mint a revizorok megtudták, az első két alkalmat ingyenesen biztosították a szervezők egy egészségmegőrző program keretében. Az ellenőrök mindhárom alkalommal egy-egy órányi edzésen vettek részt, a harmadik alkalommal az edzést követően ki is fizették az óradíjat a zumbaoktatónak, aki az összegről nem állított ki bizonylatot, közölte a sajtóreferens.

A revizorok ellenőrzésük során kiderítették, az adózó a helyszínen nem is rendelkezett nyugta- és számlatömbbel, mulasztása miatt akár egymillió forintig terjedő bírság kiszabására is számíthat – tudatta Jegyinák Attila.

Az Index korábban részletesen foglalkozott az adóellenőrök próbavásárlásaival, az elmúlt időszakban a revizorok jártak már jósnőnél, aurafotósnál, tetoválószalonban és még gasztroenterológusnál is. Cikkünkből kiderül, a próbavásárlásoknál az ellenőröknek vissza kell adnia a terméket az ellenőrzés után. De rendelkezésére áll egy nagyjából havi 15 ezer forintos keret arra az esetre is, ha például egy szolgáltatást vesznek igénybe, vagy olyan terméket vásárolnak ellenőrzési céllal, amit aztán már nem tudnak visszaadni, ilyen a zumbaoktatás is.

A kreatív ötletek egy része amúgy maguktól a revizoroktól származik, a revizorok maguk is részt vesznek az ötletelésben, hogy melyek azok a helyzetek, ahol kimondottan nagy az esély arra, hogy elcsalják az áfát és az egyéb adókat. Az ellenőrzés mindenképpen legalább két ellenőr részvételével történik, a próbavásárlásnak pedig életszerűnek kell lennie.