Melyik a legolcsóbb bankszámla?

2013.02.01. 07:13 Módosítva: 2013.02.01. 07:45

Bankszámlaválasztásnál hajlamosak vagyunk a számlához tartozó 1-1 díjtétel alapján dönteni. A kiegészítő termékek, mint például a bankkártya éves díja vagy a kártyához tartozó sms-ek költségei azonban könnyen kitehetik a többszörösét is a számláénak, derült ki a Bankráció.hu bankszámla-összehasonlító kalkulátorából.

Nincs általánosan mindenki számára legjobb bank vagy számlacsomag, mindenkinek személyre szabva érdemes kikalkulálni a számára legjobb kombinációt a bankolási szokásai alapján. Jó hír, hogy akár meglévő bankszámlánk is lehet sokkal olcsóbb, ha tudatosabban használjuk bankkártyánkat, áttérünk az internetbank használatára vagy pár apróságra odafigyelünk. Akik pedig kihasználnák a bankok közötti versenyt és akciós számlacsomagra váltanának, azoknak érdemes a következők alapján átgondolni, hogy melyik banktól mit igényeljenek.

Többszörös díjak

Manapság el sem tudunk képzelni bankszámlát bankkártya nélkül, de nem mindegy, hogy milyet igénylünk, mivel akár tízszeres éves kártyadíj különbségek is lehetnek és olyan extrákat is megfizethetünk, amikre nincs is szükségünk.

Mindkét nagy kártyatársaságnak (Visa, MasterCard) vannak dombornyomott és elektronikus kártyái. (Az elektronikus kártya nem összetévesztendő a virtuális internetes kártyákkal, amik kifejezetten netes vásárlásokhoz jók és nagyobb biztonságot nyújtanak, mint a normál bankkártyák.) Az elektronikus kártyát is ugyanúgy be tudjuk tenni a pénztárcánkba és szinte ugyanolyan teljes körűen használhatjuk, mint a drágább dombornyomottat, és külföldön is nyugodtan használhatunk elektronikus kártyát. Ezek éves díja jellemzően ezer és kétezer forint között van, de sok banknál elengedik az első évre, mint pl. az FHB Bank teszi ezt a Maestro kártyákkal az Alap, Aktív, Prémium és Nyugdíjas számláknál. A Maestro mellett a Visa Electron még a leggyakrabban igényelhető elektronikus kártya. Ezekkel is vásárolhatunk interneten, fizethetünk elfogadóhelyeken, vehetünk fel készpénzt korlátozás nélkül.

A dombornyomott kártyák éves díja kétezer és hétezer forint között van, gyakran adnak itt is kedvezményt az első évre (általában ez társkártyákra nem vonatkozik, de van, ahol igen, például a Citibanknál), sőt a magasabb díjak általában 30-60 napra szóló külföldön érvényes betegség-, baleset- és poggyászbiztosítást is tartalmaznak. Akik külföldön nyaralnak nyáron, vagy akár síelnek, ott már jobban megérhetik ezek a kártyák, mint egy elektronikus, főleg, ha az első évben ingyenesen kapjuk meg, mint pl. az UniCreditnél a VISA Classic kártyát a Nonstop+ és Príma számláknál, amelyekkel a bank pár hete jött ki.

Fontos a PayPass?

Vannak még PayPass-os és PayWave-s kártyák is (mindkettő ugyanazt jelenti, a MasterCard PayPass-ként védette le, a VISA PayWave-ként a technológiát), amik érintés nélküli, vagy jobban mondva érintéses „lehúzással” használhatóak. Ha fontos a PayPass-os kártya, akkor az MKB és az OTP kínálatát érdemes böngészni, hozzájuk képest a többi banknál ritkábban találni ilyen kártyákat. Vannak még különleges kártyák is, mint pl. az OTP-nél a MasterCard Online ISIC kártya, ami egy olyan elektronikus bankkártya, ami egyben egy fényképes nemzetközi diákigazolvány is egyben.

A lényeg, hogyha megelégszünk az elektronikus kártyával (átlagos belföldi használatra nem szükséges dombornyomottat igényelnünk), akkor már csak ezzel évi négy-ötezer forintot spórolhatunk. A nagyobb biztonság miatt mindenképpen chip-es kártyát válasszunk – szinte már minden bank ezt kínálja, kivéve a KDB és Kinizsi Bank egyes kártyái.

A készpénzfelvétel drága?

Januártól minden banki költség megemelkedett (a legtöbb bank áthárította a tranzakciós illetéket és még akár emelt is költségein), de ha kicsit is tudatosak vagyunk, évente könnyen megspórolhatunk tíz-húszezer forintot csak a készpénzfelvételeken.

Először is semmiképp sem érdemes postán készpénzt felveni, mert legtöbbször drágább, mintha saját banki ATM-et használnánk. Ráadásul, ha postán bankkártyával fizetünk, akkor az nem ingyenes, hanem készpénzfelvételnek minősül, tehát szinte a legdrágább és legkényelmetlenebb megoldás.

Azoknak akik készpénzt vesznek fel minden hónapban, mindenképpen érdemes olyan számlát választani ahol havi legalább 1-2 ingyenes ATM felvétel van. Ilyenkor érdemes egyben kivenni azt a készpénzt ami arra a hónapra, vagy egy ideig elég (nem pedig többször mondjuk húszezer forintot, ami a legdrágább megoldás).

Mi van a kártyás vásárlással?

Ez sem mindig igaz. Például a Raiffeisen Bázis és Mindennapok, de még a Prémium számlacsomagban is (kártyától függően), Oberbanknál, Kinizsi Banknál, KDB, Volksbanknál is a március 2-től érvényes hirdetmény szerint fizetnünk kell, általában 0,2 százalékot, maximum hatezer forintot.

Ha a fenti bankoknak ezeket a csomagjait, kártyáit elkerüljük, akkor is megjárhatjuk a sok kártyás vásárlással, a magas mobil értesítési sms-ek miatt. A legtöbb banknál ezek 20 és 40 forint között vannak, így ha az eddigi 3 kártyás vásárlás helyett 15-ször használjuk a kártyánkat, akkor akár három-négyszáz forintos havi pluszköltséget is könnyen összeszedhetünk (és akkor még nem számoltunk az sms értesítések fix havi díjával, ami pár banknál szintén van).

Habár pár banknál vannak ingyenes SMS-ek is (Pl. a K&H új számlacsomagjai közül a Kényelmi számlacsomagban öt, vagy a CIB Prémium Magánszámlában havi tíz ingyen sms van), ezek nem gyakoriak – derül ki a Bankráció.hu bankszámla kalkulátorából.

A legjobb példa mégis a Citibank TOP számlacsomagja, ahol az első évben díjmentes az sms (egyébként havi fix 415 forint), ha elektronikus számlakivonatot kérünk, és engedélyezzük, hogy marketing üzeneteket küldözgessen a bank. Csak ezzel a húzással közel ötezer forintot spórolhatunk, és egyébként is az egyik legjobb választás a Citibank TOP számlája, ha 150 ezer forintot tudunk a számlára utalni havonta.

Létezik legjobb bank?

A bankszámlák olyanok, mint a lekötött betétek, vagyis ha új ügyfelek vagyunk vagy a jövedelmünket is ideutaljuk (ami a legtöbb esetben elég, hogy csak jóváírás legyen, tehát akár saját bankszámláink között is utalhatunk, csak ezt így nem kommunikálják kifele a bankok), akkor kedvezményeket adnak, hiszen „többet érünk” a banknak.

Mivel a választott bankszámla, bankkártya, készpénzfelvételek és egyéb költségek egymásra kihatnak, ezért csak összességében érdemes nézni a mindegy 130 féle költségelemből összeadódó havi összköltséget.

A bankok szinte minden ügyfélszegmensre lőnek külön az ő szokásaikra kialakított számlacsomagokkal. Ez egyrészt nagyon jó, de a másik oldalon meg rettentő nehézzé teszi az összehasonlítást, már csak akkor is, ha a legnagyobb 10 bank körülbelül 100 féle számláját hasonlítanánk össze, amelyhez mintegy százféle bankkártya választható (csak az OTP-nél 17 -féle kártya van).

Nem igazán létezik legdrágább bank, inkább legrosszabb bankszámla adott ügyfélnek. Ugyanannál a banknál különböző számlacsomagokon belül is háromszoros-négyszeres differenciák lehetnek, főleg ha már 3-4 éve be vagyunk ragadva egy régi számlába, aminél bizonyosan vannak már sokkal olcsóbbak is.