Újabb bankállamosítás Hollandiában

2013.02.01. 17:58

Negyedik legnagyobb bankját is államosította a holland állam, miután 2,2 milliárd eurónyi tőkét pumpált a bajba jutott SNS Reaal NV hitelintézetbe.

Az intézkedés már nem az első bankmentés Hollandiában: 2008-ban az ABN Amro Bankot tőkésítette fel a kormány, de a piacvezető ING Groep NV sem fizette még teljesen vissza azt a pénzt, amit az államtól kapott.

„Aggodalomra ad okot, hogy szinte az egész holland bankszektort állami mentőöv tartja életben” – értékelt Arnoud Boot, az Amszterdami Egyetem professzora.

A mostani akcióban az állam 2,2 milliárd eurót pumpál a pénzintézetbe, 800 millió eurót ír le egy korábbi, a banknak juttatott mentőhitelből, és 700 millió eurót a bank rosszhitel-állományából. Az állam ezenkívül 1,6 milliárd euró értékben biztosít hiteleket és garanciát a bank stabilitásának megőrzése érdekében.

Az intézkedésből egymilliárd eurót más bankok állnak. A holland szabályozás értelmében állami bankmentés esetén a többi bank egyszeri adótétel megfizetésére kötelezhető annak érdekében, hogy a pénzügyi rendszer is kivegye részét a terhekből. A holland banki különadót 2014-ben kell megfizetniük a bankoknak és a legnagyobb pénzintézet, az ING Groep esetében 300-500 millió eurós egyszeri tételt jelent.

Jeroen Dijsselbloem pénzügyminiszter, akit nemrég az Eurócsoport elnökének is megválasztottak,  a bankmentést úgy kommentálta: az elkerülhetetlen volt, hiszen a betétesek megrohamozták a bankot és az SNS Reaal nem tudott saját maga tőkeemelést végrehajtani. „Megoldás nélkül az SNS Reaal csődbe ment volna, és ez az egész bankrendszert súlyos és azonnali veszélybe sodorta volna”. A pénzpiaci hatóságok az SNS Reaalt 30 milliárd eurós betétállományával a "túl nagy, hogy csődbe menjen" kategóriába sorolták.