Szétbonthatják a brit bankokat

2013.02.04. 16:45 Módosítva: 2013.02.04. 16:45

A brit kormány fogja szétbontani azokat a bankokat, amelyek nem lesznek hajlandók elkülöníteni lakossági szolgáltatási üzletágukat kockázatos befektetési tevékenységüktől – mondta hétfőn a brit pénzügyminiszter.

George Osborne a JP Morgan globális bankcsoport egyik dél-angliai kirendeltségénél tett látogatása során kijelentette: ha a bankok figyelmen kívül hagyják a két üzletág elválasztását előíró szabályozást, akkor a brit pénzügyi felügyeletnek és a pénzügyminisztériumnak joga lesz a szabályszegő bankok "feldarabolására".

Osborne nyomatékosan világossá tette beszédében, hogy ha a kormánynak kell ilyen esetekben közbelépnie, akkor nem csupán a lakossági és a befektetési üzletág elkülönítéséről lesz szó egyazon bankon belül, hanem az érintett pénzintézet tényleges és teljes szétválasztásáról két különálló részlegre. "Ha ez válik szükségessé, áramot vezetünk a kerítésbe" - fogalmazott a brit pénzügyminiszter.

Osborne szerint a bankokat el kell riasztani a szabályok kijátszásától. A pénzügyminiszter hozzátette: a bankok mindig meg fognak próbálkozni a szabályszegéssel, ha nincsenek érvényben olyan erőteljes intézkedések, amelyek eltántorítják őket ettől.

Osborne szerint a kerítés "áram alá helyezésének" kilátása - vagyis a lakossági és a befektetési banki üzletágak állami beavatkozással történő szétválasztásának fenyegetése - ösztönzőleg hat az ilyen magatartás kerülésére.

A bankok lakossági és befektetési üzletágának szétválasztásával kapcsolatban a kormányzó brit Konzervatív Pártnak és az ellenzéki Munkáspártnak gyakorlatilag azonos az álláspontja.

Ed Miliband, a Labour vezetője és miniszterelnök-jelöltje a párt Manchesterben rendezett tavaly őszi éves konferenciáján hasonló ultimátumot adott a brit bakoknak, kijelentve: a nagybankok vagy maguktól rendezik ezt a kérdést, olyan módon, hogy "a lakossági banki szolgáltatás ne a kaszinóüzletág egyik melléktevékenysége legyen", vagy a következő munkáspárti kormány külön törvényt alkot majd a pénzügyi szolgáltató csoportok szétbontásáról.

A Labour első embere szerint ugyanis az ország nem élhet úgy, hogy "két nemzetet alkot: az egyik a bankárok nemzete, a másik pedig mindenki másé".