Százezer nő menekült nyugdíjba

2013.02.05. 07:54

Csaknem százezer nő élt a 40 éves munkaviszony utáni nyugdíjba vonulás lehetőségével a jogszabály hatályba lépése óta eltelt két évben. Számukat olyannyira alábecsülték, hogy a valódi kiadások tavaly 80 százalékkal meghaladták az előirányzatot – írja a Világgazdaság.

A lap felidézi: a 2010-es kampányígéretre épülő jogszabály alapján minden nő, aki kereső tevékenységgel és a gyermekneveléssel összesen legalább 40 év jogosultsági időt szerzett, életkorától függetlenül nyugdíjba vonulhat. A 2011. március 1-je óta érvényben lévő lehetőséggel az első évben még csak 16 500-an, tavaly már csaknem ötször többen, 79 400-an éltek.

Emiatt drasztikusan emelkedtek az ellátással kapcsolatos kiadások is: míg 2011-ben 26,3 milliárd forintot, tavaly ennek több mint a négyszeresét, 109 milliárd forintot fordítottak a 40 évnyi szolgálati idővel nyugdíjba ment nők járadékának fedezetére.

Ez utóbbi kiadás nemcsak az előző évit, de a 60,7 milliárd forintos előirányzatot is jelentős mértékben, 80 százalékkal meghaladta. A novemberi nyugdíj-kiegészítés mellett ez a 48,3 milliárd forintos túllépés volt a másik oka, hogy a Nyugdíjbiztosítási Alap a tervezett nullszaldóval szemben 70,8 milliárd forint hiánnyal zárt, miközben 2011-ben a hiánya csak 0,2 milliárd forint volt – írja a lap a Nemzetgazdasági Minisztérium adatközlése nyomán.

Németh György nyugdíjszakértő szerint valóban nem volt előre látható, hogy ennyi nő él a 40 éves szolgálati idő után igénybe vehető nyugdíjjal. A megszerzett szolgálati időbe ugyanis nemcsak a munkában, hanem a gyerekneveléssel töltött idő is beleszámít, ráadásul nem lehet előre megmondani, ki fog élni a lehetőséggel. A gazdasági válság és a különösen a közszférában bekövetkezett leépítések miatt azonban, úgy látszik, egyfajta menekülő útvonalként használták az érintettek a korábbi nyugdíjba vonulást, írja a Világgazdaság.