Matolcsy: Tavaly 1,5% lehetett a recesszió

2013.02.07. 10:54

Az elmúlt évet 1,5 százalékos recesszióval zárhatta a magyar gazdaság – írja Matolcsy György a szokásos csütörtöki Heti Válasz-cikkében. A KSH jövő csütörtökön közli az előzetes adatatot a magyar gazdaság teljesítményéről, az első háromnegyed évben 1,3 százalékos volt a visszaesés; így a miniszter írása arra utal, hogy év végére tovább romolhatott a helyzet.

A nemzetgazdasági miniszter négy okkal magyarázza a tavalyi visszaesést. Szerinte önmagában az aszály 1 százalékkal vetette vissza a gazdaságot, emellett „közel 500 milliárd forint tervezett uniós forrás nem került beruházásra”.

Volt emellett egy „3 százalék körüli fogyasztáscsökkenés”, ami „szűkülő belső piacot hozott” – ennek, valamint a „több ezermilliárd forint hitelforrás” kivonása kapcsán diszkréten nem említi meg, hogy ebben mekkora hatása volt a megszorításoknak, amik nem megszorítások.

Matolcsy szerint azonban „hazánk számára szerencsés lehet a 2013-as év, mert meghozhatja a gazdaság növekedési fordulatát”. Ehhez más nem kell, mint az, hogy a tavalyi négy rossz tényező megforduljon, írja. Így kell „a három német autógyár és a beszállítók termelési felfutása”, kell a tavaly be nem fektetett 500 milliárd forint helyett „1500 milliárd forint uniós pénz gazdaságba történő befektetése”. És hát a miniszter továbbra is várja a belföldi fogyasztás felfutását – most a rezsicsökkentéstől –, valamint az élénkülő hitelezést. Ez utóbbit, mint korábban már többször kifejtette, a leendő új MNB-elnök segítheti majd; és mint korábban többször híre ment, ez történetesen ő maga lehet.

Ami azért is jó, mert ez utóbbi tényezőt leszámítva a többi jóra fordulása korántsem biztos. Hiszen a rezsitartozások félév alatt megduplázódtak, így a tarifák 10 százalékos csökkentése inkább csak arra lehet jó, hogy az emberek egy jelentős része ne csússzon újabb adósságokba, miközben a másik oldalon az áthárított csekk- és bank- és telefonadóval nőnek, nőttek a terhei. Azt, hogy az autógyárak felpörögnek, lassan egy éve várja a magyar gazdaságpolitika, a Mercedes-csodának legkésőbb a harmadik negyedév óta látszódnia kellene, ehhez képest az ipar teljesítménye decemberben már éves, és több mint három éve nem látott mélységben volt. Az uniós pénzek kifizetésénél is inkább rendszerszintű problémák elburjánzása és a folyósítások, elbírálása akadozása látszik, mintsem a felpörgetés – különösen, mióta az NFÜ-nél dolgozók jövője bizonytalanná vált.

A miniszter mindezek ellenére bizakodó, mint írja, „az ország eddigi megújítása” és számos gazdaságpolitikai intézkedés „együtt teszik lehetővé, hogy 2013 a gyarapodás éve legyen”. De nem az oktalan, esztelen gyarapodásé – az ugyanis a devizahitel-csapdához vezetett a kétezres évek közepén. Ha azonban okosan kezdünk újra eladósodni, akkor „gyarapodunk és emelkedünk” majd.