Nem lesz európai összeomlás

2013.02.07. 07:38

Egyre derűlátóbbak az európai intézményi befektetők az euróövezeti adósságválság kimenetelével kapcsolatban - írja a Napi Gazdaság. Fél év alatt a felére csökkent például azoknak a piaci szereplőknek az aránya, akik a valutaunió felbomlásától tartanak − áll a Fitch Ratings elemzésében.

Az optimista alapkezelők aránya három éve után először haladja meg a pesszimistákét. A válaszadók szintén 51 százaléka azt jósolta a valutauniós adósságválság várható végkimenetelére vonatkozó kérdésre, hogy az euróövezet "valahogy átvergődik" a jelenlegi válságos időszakon, az alapkezelők 28 százaléka ugyanakkor azzal számol, hogy az eurótagállamok költségvetési uniójának megteremtése lesz a végkifejlet.

A Fitch új felmérésébe bevont európai kötvényalapok 11 százaléka továbbra is azzal számol, hogy az euróövezeti adósságválság egyik következménye Görögország és egy vagy két további periferiális eurógazdaság távozása lesz.

Más nagy londoni házak ugyanakkor változatlanul számolnak az euróövezeti adósságválság idei eszkalálódásával, és azzal is, hogy emiatt egy vagy több periferiális gazdaság távozni kényszerül a valutaunióból − írja az MTI. A Fitch szerint mindemellett az érzékelhető gazdasági kilábalás beindulása is szükséges ahhoz, hogy teljesen helyreálljon az euróövezetbe vetett befektetői bizalom.