110 milliárddal rosszabbul indult ez az év

2013.02.07. 16:14 Módosítva: 2013.02.07. 16:32

Az államháztartás központi alrendszerének januári hiánya 2,5 milliárd forint volt – derül ki az NGM által csütörtökön közzétett adatokból. Ez a hiány az éves törvényi 841,8 milliárd forintos hiánytervnek mindössze 0,3 százaléka. Igaz, így is sok: 2008 óta csak egyszer, 2011-ben volt mínuszos a januári költségvetési egyenleg.

Igaz, a tavaly januárival összevetve korántsem olyan jó a helyzet. A központi költségvetés bevételei 117 milliárddal csökkentek a tavaly januárihoz képest, míg a kiadások 59 milliárddal nőttek. Tavaly januárban még százmilliárdos nagyságrendű többlet volt a büdzsében, ami mostanra nemhogy elolvadt, hanem mínuszba fordult.

A hiányon belül a központi költségvetés 90,7 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 50,9 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig közel 37,3 milliárd forintos szufficittel zártak.

A központi költségvetés január havi bevételei az előző év azonos hónapjához képest közel 117 milliárd forinttal alacsonyabb összegben alakultak, közölte az NGM. A minisztériumi tájékoztatásból kiderül, hogy a kisebb bevétel oka egyrészt egyes adóbevételek – főként az általános forgalmi adó – előző évről elmaradása, másrészt az, hogy a központi költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok kevesebb bevételt termeltek a tavalyinál.

Az áfabevételeknél két dolgot emelt ki az NGM: egyrészt a tavaly hanuári bevételeket növelték a az áfa felső kulcsának változásokhoz kapcsolódó, 2011 végi előrehozott vásárlásokból fakadó többletek. Az idei évi visszautalások magasabb mértékének hátterében másrészt „a kiutalási határidő 45 napról 75 napra történt megemelésének pénzforgalmi hatása áll”.

A központi költségvetés januári kiadásai mintegy 59 milliárd forinttal magasabb összegben teljesültek, mint az elmúlt év azonos hónapjában, mely elsősorban a költségvetési szervek és szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásainak idei nagyobb összegű teljesülésével függ össze, közölte az NGM. Kamatokra nagyjából 12 milliárddal kevesebbet költött az állam.

A tb-alapok a tavalyinál jobban kezdték az évet: a 2012 januári 1,4 milliárdos többlettel szemben 50,9 milliárd volt a nyugdíj- és egészségbiztosítási alap szufficitje, mindkét alapnál a bevételek nőttek. Az elkülönített állami pénzalapok január havi mintegy 37,3 milliárd forintos egyenlege az előző év azonos hónapjához képest kedvezőbb lett. Az alapok összes bevételei 0,9 milliárd forinttal, kiadásai 17,6 milliárd forinttal kisebb összegben alakultak – olvasható az NGM közleményében.