Hatalmas károkat okozott a hó és a fagy

2013.02.08. 10:22

Az elmúlt hetekben a havazás, az ónos eső és a jég nem csak a közlekedésben okozott nehézségeket, hanem az ingatlantulajdonosoknak és az áruszállítóknak is, közölte a Generali Biztosító. 2013 első hónapjában húszezer vagyon- és gépjárműkárt szenvedtek el a Generali Biztosító ügyfelei, ráadásul ezek értéke több mint kétmilliárd forint volt. A Generalihoz évente több ezer bejelentés érkezik kifejezetten a hó miatt, ezért most a szakemberek készítettek egy összeállítást a legjellemzőbb esetekből.

Ebben az évben már több mint háromezer kárbejelentés érkezett a Generali gépjármű-kárrendezési részlegéhez, melyek egy része a havazás, a hóátfúvások vagy a lefagyott, helyenként jégpáncéllá vált utaknak köszönhető. A társaság eddig közel 120 millió forintot ki is fizetett a gépjármű-károsultaknak.

A legtöbb esetben a kár úgy keletkezett, hogy az autós megpördült a csúszós úton, majd az árokba sodródott. Néhány héttel ezelőtt például a Generali egyik ügyfele egy előzés során az útról el nem takarított hóbuckák miatt landolt az árokban, míg egy másik esetben a jeges körforgalomban csúszott ki egy autós. De nem is kell feltétlenül kimerészkedni az útra ahhoz, hogy baj legyen az autóval: elég, ha egy háztetőről jégtömb zuhan a szélvédőre, vagy horpasztja be a motorháztetőt – ezek javítása is sok pénzbe kerülhet, pedig kivédhető egy megfelelő casco biztosítással.

Tönkremehet a rakomány

A teherautók, pótkocsis szállítójárművek még kiszolgáltatottabbak a havas vagy jeges utakon. Az extrém időjárási körülmények között nem csak a jármű, de rakománya is megsérülhet, vagy akár teljesen tönkre is mehet. Télen jellemző káresemény, amikor a havat, ónos esőt a ponyva alá fújja a viharos szél és emiatt átázik, károsodik az áru. Olyan esetet is jelentettek a biztosítónak, amikor a pótkocsi kicsúszott és kidöntött egy sorompót, vagy felborult egy állatokat szállító kamion.

Tavaly közel ötszáz áruszállítással kapcsolatos bejelentést regisztrált a biztosító, és háromszáz millió forintot fizetett ki a károsultaknak. Ilyen esetekre a klasszikus árubiztosítások nyújtanak fedezetet, ha az áru valamilyen közúti baleset, vihar, természeti katasztrófa, vagy akár lopás „áldozata” lenne, hiszen ezek ellen az árufuvarozók felelősségbiztosításai nem minden esetben, vagy csak részlegesen nyújtanak védelmet.

A sok hó és az olvadást követő fagy nem csak a járművekben okoz kárt, az épületek is sokszor megsérülnek ilyenkor. Idén is, mint minden évben, a családi házak, nyaralók tetejét nyomta meg leginkánn a hó és az arra ráfagyott jég, vagy a lecsúszó tömb törte be a teraszok üvegezett tetejét, mondja Szikszai József, a Generali vagyon-kárrendezési igazgatója.

Leszakad a tető

Ezek az esetek körülbelül 50-100 ezer forint kárt okoznak a Generali tapasztalatai szerint. A sérült tető ráadásul a nagyobb havazások után rendszerint be is ázik, így sajnálatos módon sokszor már csak akkor veszi észre a kárt a tulajdonos, amikor az olvadó hó a nappali padlóját áztatja.

A Generali adatai alapján 2013 első hónapjában a biztosítóhoz mintegy 17 ezer vagyonkár-bejelentés érkezett, összesen több mint kétmilliárd forint értékben. A károk döntő többsége a lakásokat és a társasházakat érintette, ebben a szegmensben összesen 14 500 kárbejelentés történt, és csak ezek a károk félmilliárd forintra rúgnak. Ezen belül a kifejezetten a hónyomással összefüggő károk száma körülbelül ötszáz, a hó és fagy okozta károk értéke összesen nyolcvan millió forint.

Sok esetben ráadásul nem csak az épületben keletkezett károk miatt érdemes aggódni. A Generali egyik ügyfelénél január folyamán a hatalmas mennyiségű hó a háztetőről lezúdulva beszakította a terasz hullámpala tetejét. Mivel annak teljes vas tartószerkezetét kiszakította a falból, az életveszélyessé vált, hiszen bármikor ráeshetett volna valakire, ami súlyos sérüléseket is okozhat. Jól látszik, hogy egyetlen nagyobb havazás kárt tehet a tetőszerkezetben, a szobák falában és más vagyontárgyakban is, a személyi sérülésekről nem is beszélve.