Dollárkötvény: 3,25 milliárdot adtunk el

2013.02.12. 19:25 Módosítva: 2013.02.12. 19:36

Magyarország 3,25 milliárd dollár értékben bocsátott ki devizakötvényt öt- és tízéves lejárattal – közölte kedden az IFR pénzügyi adatszolgáltatóra hivatkozva a Reuters hírügynökség. Korábbi piaci információk szerint délutánra 12 milliárd dollárnyi ajánlat érkezett a két lejáratra, így a nagy érdeklődés miatt az úgynevezett ajánlati könyvet már délután négykor lezárták.

A hírügynökségi jelentés szerint ötéves lejáratú kötvényt 1,25 milliárd dollár értékben bocsátott ki Magyarország 335 bázispont prémiummal a megfelelő amerikai benchmark kötvény felett, 10 bázisponttal kisebb prémiummal az eredeti 345 bázispontnál. Tízéves lejáratú kötvényt 2 milliárd dollár értékben bocsátottunk ki 345 bázispont prémiummal a megfelelő amerikai benchmark kötvény hozama felett, szintén 10 bázisponttal alacsonyabb prémiummal az eredeti szint alatt.

Ezek az értékek azt jelentik, hogy az ország nagyjából 4,125, illetve 5,375 százalékos hozamokon jut dollárforráshoz. Magyarország két év után bocsátott ki ismét dolláralapú kötvényt, akkor a mostaninál kedvezőbb, kisebb hozamokat sikerült elérni. „Az eddigi információk alapján óvatosan annyit állapíthatunk meg, hogy nem feltétlenül volt olcsó a forrásszerzés, de eleve nehéz azt értelmezni, hogy mi az olcsó és mi a drága” – írja a Portfolio.hu gyorsértékelése. Megjegyzik: ha tisztán IMF-forrásból szerette volna a pénzt bevonni az állam, akkor annak elméleti becsült kamata 2,5 százalék körül lenne, tehát jóval olcsóbb lett volna úgy dollárhoz jutnunk.

A kötvénykibocsátás jó híre jót tett a forint és az OTP árfolyamának is. Az euró ára a 290-es forintszint közelébe süllyedt – vételi oldalon már 289,9 forint körüli ajánlatokat mutat a Buda-Cash kereskedési rendszere –, míg az OTP az elmúlt egy évben nem látott magassában, 4801 forinton zárta a kereskedést.