Cséfalvay: A mű elkészült

2013.02.12. 10:16

Az adórendszer elnyerte végleges formáját, egy olyan adórendszer alakult ki a foglalkoztatást és a jövedelmeket terhelő alacsonyabb, illetve a fogyasztást terhelő magasabb adókkal, ami segítheti az ország gazdasági növekedését - mondta a HBLF konferenciáján Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.

Magyarország végre visszatérhet ahhoz a "sztorijához", ami mindig is jellemzett minket: ez egy kicsi, nyitott gazdaság, jó infrastruktúrával, fejlett ipari technológiával és jól képzett munkaerővel. A high-tech ipari export volt Magyarországnak mindig is az erőssége már a '90-es évek eleje óta, és most is ez a jó irány. Az elmúlt év konfliktusai az EU-val Cséfalvay szerint szinte természetesek voltak, hiszen egy nagy és részben zárt gazdasági övezet találkozása egy kicsi és nyitott gazdasággal mindig konfliktusokkal jár.

Stabilitás, reform és növekedés - általában ez a három legfontosabb célja a gazdaságpolitikának, mondta az államtitkár. A kormány két pillérben kezdte meg az építkezést 2010-ben, a stabilitás elősegítésére (adóreform, adósságfék), illetve a növekedés elősegítésére (munkaerőpiac, közszféra átalakítása) fokuszált.

Cséfalvay a magyar és az európai gazdaságpolitika hasonlóságairól azt mondta: az áfát mindenhol emelték, és bankadó is sok országban lett, de az adómix, amit a kormány megvalósított, ritkább (ez a munkát terhelő adók csökkentése a fogyasztást terhelő adók emelésével párhuzamosan).

Cséfalvay szerint a kormány intézkedései a munkaerőpiacon azt eredményezték, hogy már az olasz és a spanyol munkaerőpiaci szabályozásnál is sokkal-sokkal előrébb jár Magyarország, és ugyanez vonatkozik a szakképzésre is a német mintára bevezetett duális szakképzési rendszernek köszönhetően. "A közszféra átalakításába is belekezdett a kormány, ezek a lépések együttesen lehetővé teszik, hogy az országban meginduljon a gazdasági növekedés, de további lépéseket is lehet tenni a bürokrácia leépítésében."