IMF: Nem nő idén a magyar gazdaság

2013.02.12. 10:28

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) arra számít, hogy idén lényegében stagnálni fog a magyar gazdaság, mondta Iryna Ivaschenko, az IMF budapesti képviseletének vezetője egy konferencián kedden. Iryna Ivaschenko a Hungarian Business Leaders Forum kerekasztal-beszélgetésén úgy fogalmazott: az IMF szakértői nemcsak most, hanem közép- és hosszú távon is aggódnak a magyar növekedés miatt, mert annak hiánya ördögi kört teremthet, ami a GDP-arányos adósságszintre is hatással van. "Nem tragikus a helyzet, de nagyon nehéz" - tette hozzá.

Az IMF magyarországi képviselője kiemelte: a kockázati megítélés és a likviditási helyzet jelentős nemzetközi javulása ellenére továbbra is volatilis a világpiaci környezet. Figyelmeztetett: az olyan kis, nyitott országok, mint Magyarország, amelynek évről évre jelentős finanszírozási szükséglete van, ki vannak téve a befektetői hangulatban bekövetkező hirtelen változásoknak.

Szerinte nem az a kérdés, hogy mennyi a hiány, hanem, hogy miként érik azt el, hiszen jelenleg nagyon kevés mozgástér van a költségvetésben. Az első Széll Kálmán-terv pozitív példájára utalva úgy fogalmazott: a kiadásokon és adóstruktúrán kell dolgozni, hogy a kormánynak ne kelljen új intézkedéseket kitalálnia, amikor világossá válik, hogy nem teljesül a hiánycél. "Nemcsak a nemzetgazdasági miniszternek és a minisztériumi szakértőknek okoz fejfájást, ha folyamatosan ki kell igazítani, hanem a gazdaság többi szereplőjének is" - tette hozzá.

Iryna Ivaschenko emlékeztetett: 2012-ben jó néhány ilyen intézkedéscsomag volt, amelyek megnehezítették a hosszú távú tervezést. Ami kell a jelenleg rendkívül alacsony, 1-1,5 százalékos potenciális növekedési ütem emeléséhez, az a hosszú távú tervezés - mondta. Az IMF magyarországi képviselője szerint ha megszűnik ez a bizonytalanság, akkor az költséghatékony módon járul hozzá a növekedéshez és a bizalom helyreállításához.

A kerekasztal-beszélgetésen felszólalt Raffaella Tenconi, a Bank of America Merril Lynch elemzője, aki azt mondta, hogy a hitelezés beindítása szempontjából Magyarország egy-másfél évre van attól a "varázslatos pillanattól", ahol már a mélypontról elindulhat a hitelállomány bővülése. Kifejtette: a kormány - sokat vitatott - intézkedése kétségkívül hozzájárult a devizahitel-állomány csökkentéséhez és a bankok hitel-betét aránya a korábbi 140 százalékról immár 100 százalékra csökkent. Mint mondta, ázsiai példák mutatják, hogy addig nem indul be a hitelezés, amíg ez az arány el nem éri a 70-80 százalékot.

Raffaella Tenconi amellett érvelt, hogy Magyarországnak az elmúlt évben volt egy de facto IMF-programja, hiszen az Európai Bizottság ragaszkodott az alacsony hiányszint betartásához, és a bőséges piaci likviditás biztosította az ország finanszírozását. Timothy Ash, a Standard Bank londoni befektetési részlegének elemzője azt emelte ki, hogy a kormány reformelkötelezettségének legjobb horgonya egy IMF-megállapodás lenne, annak ellenére, hogy Magyarországnak sohasem volt szüksége az IMF pénzére.

Hozzátette: a jelenlegi kormány a valódi gazdasági problémákat próbálja kezelni, de amit tesz, az nem működik. "Ekkor kell egy B-terv az üzleti bizalom javítására, és erre jó lehet egy IMF-program" - tette hozzá. A közgazdász Magyarország pénzügyi stabilitása szempontjából a legnagyobb kockázatot abban látja, hogy "mindannyian tévedtünk és a világgazdaságban mégis lesz növekedés". Kifejtette: amint az emberek elkezdik kiárazni az olcsó jegybanki likviditást, akkor problémákkal szembesülhetnek az olyan országok, amelyeknek jelentős a finanszírozási szükségletük, strukturális kihívásokkal kénytelenek szembe nézni és ráadásul még választások is közelednek.

Timothy Ash szerint nem kellene sok ahhoz, hogy Magyarországon a dolgok megforduljanak, hiszen a gazdaságnak vannak erősségei. Példaként említette, hogy pozitív a folyó fizetési mérleg, és jó hagyományai vannak a külföldi működőtőke beáramlásának. Amellett érvelt,  hogy a kormány kössön békét a külföldi vállalkozásokkal és bankokkal. "Mindenki elkövet hibákat, például a bankok is devizahiteleket folyósítottak, de meg kell húzni a választóvonalat" - tette hozzá. Peter Attard Montalto, a Nomura elemzője szerint a magyar gazdaság szempontjából minden "a bizalomról, nyitottságról, transzparenciáról és a potenciális növekedési ütemről szól". Kiemelte: a bizonytalanság beszüntetéséhez "a miniszternek csak ki kellene mennie Londonba köszönni a befektetőknek", ami nem történt meg 2010 óta.

Peter Attard Montalto a Nomura elemzője szerint teljesen irreális a kormány erre az évre vonatkozó 0,9 százalékos növekedési célja. Azt kell mondani, hogy 0 százalék lesz a növekedés és egy nagy lépéssel kiigazítani a költségvetést - mondta, hozzátéve, hogy így akár az év végén pozitív meglepetésnek lehetne örülni.