Jamaica még nálunk is jobban eladósodott

2013.02.13. 09:06

Jamaica, amely GDP-jének 140 százalékára hizlalta tartozásait, újabb adósságcserére készül. Három éven belül ez lesz a második eset, hogy az ország gyakorlatilag fizetésképtelenné válik, írja a Napi Gazdaság a BBC tudósítása alapján.

Simpson Miller miniszterelnök asszony, a Népi Nemzeti Párt vezetője tévényilatkozatban jelentette be az adósságcserét, amelyben magasabb kuponú új papírokat ajánlanak a befektetőknek leértékelt jelenlegi kötvényeikért cserébe. A GDP-arányos adósságot évi 8,5 százalékkal akarják lefaragni 2020-ig. Miután az ország sok hitelezője elszenvedte a 2010-es hitátütemezést, amelyet az akkor kormányzó Jamaicai Munkapárt vezényelt le, bizonyára csalódottak lesznek, hogy újra hasonló helyzetbe kerülnek - ismerte el Peter Philips pénzügyminiszter.

Jamaica az elmúlt évben tárgyalásokat folytatott az IMF-fel egy segélyprogramról. A megállapodás érdekében csökkentenie kell tartozásait, illetve az állami kiadásokat. A költségvetés 55 százaléka adósságtörlesztésre megy el, 25 százalékát fizetik ki bérként a közalkalmazottaknak, a maradék 20 százalékot fordíthatják minden egyéb célra.

Elemzők szerint a közszféra brutális megszorításokkal járó reformra számíthat, ami meg fogja erősíteni az utca emberében azt a hitet, miszerint az ország bajait az elit okozza, amely ráadásul kevésbé érzi meg a válság terheit. Jamaica elsősorban attól szenved, hogy az elmúlt években a korábbinál jóval kevesebb amerikai és európai turista töltötte idejét az üdülőparadicsomban.