Az oroszok miatt nem kapnak pénzt a Malév-utasok

2013.02.15. 09:02

A légitársaságok nemzetközi szövetsége elkezdte tájékoztatni a jegyirodákat, hogy egyelőre nem tudják még visszatéríteni a Malév-utasok jegyeit, mert egy bírósági döntésre várnak, írja a Nol.hu. Ez persze csak azokra a jegyekre igaz, amiket utazási irodában vásároltak.

A lap szerint a légitársaság hatalmas összeget tartott az IATA által megkövetelt fedezeti számlán, amelyet normál rend szerint a nemzetközi szervezetnek a csődöt követő 60 napon belül vissza kellett volna utalnia az utazási irodáknak, hogy azok visszaadhassák a repülőjegy-tulajdonosoknak.

Ez ismeretlen okból nem történt meg, de két hónap múlva a IATA egy nyilatkozatot kért a felszámolótól, hogy elutalhatja a pénzt. A felszámoló közölte, hogy ilyet ő nem tud adni, járjanak el úgy, ahogy szoktak. A IATA viszont ragaszkodott a nyilatkozathoz.

A Nol szerint valószínűleg azért, mert a Malév legnagyobb hitelezője és a csőd idején kisebbségi tulajdonosa is benyújtotta igényét erre az összegre. A felszámolási bírósághoz a Vnyesekonombank kifogást nyújtott be, annak érdekében, hogy a bíróság kötelezze a Malévot, hogy érvényesítse igényét az IATA-val szemben - tehát a felszámolás alatt álló Malév kérje vissza az IATA-tól a pénzt.

Ez esetben a pénz bekerülne a felszámolásba és a hitelezőknek járna, amelyek sorában első a VEB. A lap szerint tízmillió dollárt meghaladó összegről van szó. Kifogását ugyanakkor a bíróság elutasította, amivel - indirekt módon - azt mondta ki, hogy álláspontja szerint az utasoknak jár a pénz.

Az ügyet ismerők kész tényként kezelik, hogy az orosz bank pert indít majd a kétmilliárd forintot meghaladó összegért. A Nol szerint valószínű, hogy ezt tudja az IATA is, ezért hivatkozik perre, amikor az utazási irodákat úgy tájékoztatja, hogy a bíróság döntéséig nem tud utalni. Ugyanakkor ez egyelőre nagyon messze van, mert a pert még el sem indította a Vnyesekonombank. Az IATA belső szabályzata alapján a pénz az utasoknak járna, de a magyar törvények szerint ez nem egyértelmű.