Tovább zuhan az építőipar

2013.02.15. 10:08

Tavaly az év egészében az épületek építése 7,6, az egyéb építményeké 4,0 százalékkal esett vissza, ugyanakkor az építőipari vállalkozások 14,7 százalékkal nagyobb volumenű új szerződést kötöttek, mint 2011-ben.

Az épületek építésének visszaesését továbbra is a lakásépítések csökkenése és a nagyberuházások hiánya okozta a KSH szerint. Az egyéb építmények építése kisebb mértékben csökkent, mivel a közműépítések 8,5 százalékos mérséklődését az út- és vasútépítő vállalkozások termelésének emelkedése nagyrészt ellensúlyozta.

Decemberben a munkanaptényezővel kiigazított adat 3,1 százalékos csökkenést, míg a szezonálisan kiigazított index 3,4 százalékos emelkedést mutatott éves bázison.

A két építményfőcsoport termelése ellentétesen alakult decemberben. Az épületek építése 0,2 százalékkal magasabb volt az előző évi alacsony bázisnál, az egyéb építményeké - utak, vasutak, vezetékek - viszont 6,5 százalékkal csökkent. Szezonálisan kiigazított indexek alapján az épületek építésének teljesítménye 7,1, az egyéb építményeké 0,5 százalékkal meghaladta az előző havit.

Az építőiparon belül az épületek építése - ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza - 12,7 százalékkal esett vissza. Az egyéb építmények építése 15,8 százalékkal csökkent, amiben az előző évi, közműépítések okozta magas bázisnak is szerepe volt. Ugyanakkor az építőipari termelés több mint kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése 9,8 százalékkal emelkedett 2011 azonos időszakához képest - közölte a KSH.

Épületek idén se nagyon várhatók

A 2012 decemberében kötött új szerződések volumene 6 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződések volumene 4,4 százalékkal csökkent, az egyéb építmények építésére kötötteké viszont 15,5 százalékkal emelkedett.

Az építőipari vállalkozások 2012 december végi szerződésállományának volumene 25,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi alacsony bázist. Ezen belül a két építményfőcsoport állománya ellentétesen alakult: az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 21,7 százalékkal kisebb, az egyéb építményeké 53,0 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Az építőipar termelői árai 2012 negyedik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 1,6 százalékkal emelkedtek. Az épületek építése ágazatban 0,4, az egyéb építmények építése ágazatban 2,0, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítés ágazatban pedig 2,1 százalékkal nőttek az árak. Az előző negyedévinél az építőipar árai 0,3 százalékkal voltak magasabbak.

Az év egészében az építőipar termelői árai átlagosan 1,9 százalékkal emelkedtek 2011-hez képest. Az építőipar termelése 2011-ben 7,8 százalékkal esett vissza, 2011 decemberében az ágazat teljesítménye korrekciók nélkül és munkanaptényezővel kiigazítva is 0,8 százalékkal maradt el a 2010 decemberitől, szezonálisan kiigazítva 4,1 százalékkal csökkent.