Gigasztrájk a spanyol Malévnál

2013.02.18. 12:43

Az eddigi legkiterjedtebb sztrájk kezdődött hétfőn a spanyol Iberia légitársaságnál, a szakszervezetek felhívására a földi és légi személyzet péntekig nem veszi fel a munkát. A mintegy hetvenezer utast érintő sztrájk miatt 1200 járatot töröltek, de továbbiakra is számítani lehet az ötnapos munkabeszüntetés ideje alatt.

A megmozdulást az váltotta ki, hogy a brit IAG érdekeltségébe tartozó Iberiánál az anyavállalat a húszezer dolgozóból mintegy négyezernek akarja megszüntetni a munkaviszonyát. Akik maradnak, azoknak a fizetését 20-30 százalékkal, a pilótákét 47 százalékkal csökkentenék.

A társaság a tetemes veszteség miatt karcsúsítja flottáját, járatokat szüntet meg, és csak a nyereséges útvonalakra koncentrál.

Az IAG, amelyhez az Iberia mellett a British Airways is tartozik 202 millió euró veszteséget könyvelt el a szeptemberrel végződött harmadik negyedévben az egy évvel korábbi 267 millió euró profitot követően, elsősorban az üzemanyagköltségek emelkedése miatt. Eközben a bevétel 13 százalékkal 5 milliárd euróra nőtt. A működési eredmény 363 millió euróról 270 millióra apadt.

Az Iberiánál nem ez az első, és nem is az utolsó sztrájk: a dolgozók márciusban is terveznek munkabeszüntetést, tíz napon át.