Jön a szociális közműszolgáltatás

2013.02.19. 14:55

Szociális közműszolgáltatásról szóló törvénymódosító javaslatot nyújtott be Németh Szilárd és Zsigó Róbert fideszes képviselő. A módosító-csomag az elosztótársaságok feladatkörét bővíti, a többletfeladatokhoz és kötelezettségekhez azonban nem rendel elismerhető költségeket.

A korábbi kormányzati bejelentésekkel összhangban a nagyobbik kormánypárt benyújtotta a lakossági energiaszolgáltatással kapcsolatos minőségi követelmények átalakítását célzó módosító indítványát. A téma eredetileg a Fidesz háromnapos gyulai frakcióülésén is napirendi pont volt, azonban a további rezsicsökkentéssel kapcsolatos tervek és viták miatt e témával összefüggésben nem hangzott el bejelentés, írja a portfolio.hu.

A tervezet szerint az eddigi éves leolvasással szemben a szolgáltatóknak az egyetemes szolgáltatásban negyedévente kellene elvégezni a mérőóra leolvasását, és a cégeknek az esti órákban is rendelkezésre kellene állniuk az óraleolvasásra. Az elosztótársaságok esetében a tervezet ugyancsak további előírásokat tartalmaz a közvilágítás-szolgáltatással is összefüggésben. A cégek kötelesek lennének naprakész nyilvántartást vezetni a hálózatukról, annak berendezéseiről, amiből az állami szervek kérelmére díjmentesen kellene adatot szolgáltatniuk.

A módosítás bizonyos esetekben nem engedné, hogy a társasházak közös használatban lévő terei számára a szolgáltató kikapcsolja az áramellátást. A jogszabály az olyan négynél többszintes házakban tiltaná a lekapcsolást, ahol fogyatékkal élő személyek laknak, vagyis például a lift akkor is közlekedne, ha egyébként nem fizetik a számlákat. Nem lehetne felfüggeszteni a szolgáltatást akkor sem, ha a közös képviselő igazolja, hogy fizetési meghagyásos eljárást indított a közösköltség-tartozást felhalmozó fogyasztóval szemben. Ezeket az eseteket azonban a társasháznak a kikapcsolási eljárás megindítása előtt igazolnia kell, és meg kell állapodnia az energiacéggel a részletekben fizetésről.

Az egyetemes szolgáltatók számára a jogszabály előírná, hogy minden járási központban ügyfélszolgálatot létesítsenek, az ötezer főt meghaladó településeken pedig a munkanapokon biztosítani kell a panaszfogadás lehetőségét, illetve a különböző ellátással kapcsolatos nyomtatványok elérését. Az egyetemes szolgáltató a javaslat szerint ebbe a kötelezettségének olyan, az ügyfélforgalom számára nyitva álló helyiségben is eleget tehet, amelyet más szolgáltatóval közszolgáltatóval vagy közfeladatot ellátó jogi személlyel együttműködve tart fenn.