Mától él a narancssárgább energiaszámla

2013.02.19. 10:46
Kicsit egységesebb, kicsit narancssárgább a keddtől élő új típusú energiaszámla, a baloldali címzésszabvány viszont akár a Magyar Posta készülődő versenytársának is piacot teremthet. Külön helyet kapott rajta a rezsicsökkentés, az Elmű szerint eddig sem volt lehetőségük a trükközésre, az áram árának háromnegyedét pedig valójában az állam teszi zsebre.

Hatályba lépett az új típusú számlaképet rögzítő NFM-rendelet, keddtől a lakossági energiafogyasztókat is kiszolgáló egyetemes szolgáltatók kötelesek az új elrendezés szerint feltüntetni a számlán a fogyasztási adatokat. A korábbi előírás csak a kötelező tartalmi elemeket, illetve azok egyes részeivel kapcsolatban rögzítette, hogy az első oldalon kell lenniük, de az elrendezést a szolgáltatókra bízta.

Az új számlákon ennél jóval kisebb lesz a cégek mozgástere, nem lesz lehetőségük saját üzletpolitikájukhoz igazítani a számlákat, kiemelni, vagy hangsúlyozni bizonyos dolgokat, saját arculatukhoz alakítani a kimutatást, erre legfeljebb a számla mellé csatolt külön szóróanyagon kerülhet sor. A Németh Lászlóné fejlesztési miniszter által aláírt rendelet szerint az új számlák első oldalán lesz látható az elszámolási időszak, a felhasználó adott számlában elszámolt energiafogyasztása, az általa fizetendő összeg és a fizetési határidő. A díjtételek részletezése a hátoldalon található.

Nem megy időben az átállás

Az E.On energiaszolgáltató cégeinél már márciusban, a többi szolgáltatónál viszont csak áprilisban találkozhatunk először az új rezsiszámlákkal, derül ki a Magyar Nemzet cikkéből. A késlekedés oka, hogy a szolgáltatók nem tudják időben átalakítani a számlaképet, többek között a címzés helyének megváltoztatása miatt még a borítékot is meg kell változtatni.

Feltűnő változás, hogy a számlán a címzés átkerül a baloldalra. Mint arról már egy korábbi cikkünkben írtunk, az elrendezés nem felel meg a Magyar Posta Zrt. küldeményforgalmi üzletszabályzatának részét képező 3. sz. függelékében található címzésmintáinak, eszerint ugyanis a címzettnek a jobb oldalon alul van a helye.

Itt a Magyar Posta versenytársa

Megnyílt az 50 grammnál könnyebb küldemények piaca tíz uniós tagországban, köztük Magyarországon is. A Világgazdaság úgy értesült, hogy elsőként az osztrák postához tartozó Feibra Kft. adta be a piacra lépési kérelmét a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóságnak (NMHH). a kérelem elbírálása még nem zárult le, a jogszabály 45 napot biztosít a döntésre, ami 30 nappal meghosszabbítható.

Így a számlalevelek borítékolása, és a küldemények kézbesítése nehézségekbe ütközik. A Magyar Posta korábban közölte, még keresi a megoldást a problémára, hogy a havi közel 10 millió darab számlalevél eljuttatását meg tudja oldani. Persze a nem szabványosan kitöltött leveleket is felveszik, de ezek gépi úton történő feldolgozhatóságának hiánya miatt drágább lehet a kézbesítés.

A baloldali címzés egyébként akár a Magyar Posta új versenytársát, az osztrák posta magyarországi leányvállalatát, a várhatóan február végén, március elején piacra lépő Feibra Kft.-t is helyzetbe hozhatja, a január 1-jétől megnyílt magyarországi postapiac új szereplője ugyanis első körben várhatóan éppen a tömeges levelek piacára, a nagyfeladókra utazik, Ausztriában pedig a címzés a szabvány szerint a bal oldalon van.

A kedden életbe lépő rendelet másik újdonsága, hogy narancssárga színnel fel kell tüntetni a „rezsidíj csökkentésre vonatkozó kormányhatározat eredményeképpen” elért megtakarítást az elszámolási időszakonként és 2013. január 1-je óta. A számlakép kötelező tartalmi eleme lesz a csekk helye is, a szolgáltatóknak a fizetés módjától függetlenül, minden esetben csekket küldeniük a fogyasztónak.

Az új rendelet nem teszi lehetővé, hogy nincs a szolgáltató a több fogyasztási hellyel rendelkező felhasználónak egy számlát küldjön, vagyis fogyasztási helyenként kapják majd a fogyasztók a számlát és nem kezeli az előre fizető mérővel rendelkező, egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználóknak történő szolgáltatás után kiállítandó számlával kapcsolatos speciális helyzetet sem. Egyes földgázfogyasztók esetében ráadásul nem légnyomás korrekciós tényezővel kell számolni az elszámolt hőmennyiséget.

Jól jöhet a kampányra

Bár a számlán a rezsicsökkentésen megspórolt kumulált összeg feltüntetése önmagában érthetetlennek tűnhet, 2014-re várhatóan felhalmozódik majd több mint egy hónapnyi tétel, amelyre a kormány rendre hivatkozni tud a választási kampányban.

Az Elmű korábban hangsúlyozta, a számlakép egyszerűsítését korábban többek közt ők is javasolták, azt ugyanis 2008-ban hatóságilag bonyolították túl. Szerintük egyébként ettől függetlenül nem volt mód trükközésre. A számla összege három fő részből tevődik össze: az energia ára, a hálózati rendszer üzemeltetésének költsége, valamint az adók. A lakossági piacon a szolgáltatók árambeszerzési költségeinek és maximális árrésének elismert mértékét jogszabály határozza meg, ennek betartását a Magyar Energia Hivatal rendszeresen ellenőrzi. A hálózati díjak minden eleme szabályozott, az adó mértéke pedig jogszabályban meghatározott. Ezektől a fix tarifáktól a szolgáltatóknak nincs lehetősége felfelé eltérni, közölték.

A cég a lakossági fogyasztóknak készített tájékoztatójában több közt kiemeli, az áram árának több mint háromnegyede adó és egyéb, állami és más vállalatokhoz befolyó díjtétel. Az egyetemes szolgáltató a villamos energia ellátási láncnak valójában csak a legvégső, kis eleme. Az eladott áramot a nagykereskedőtől (főleg a Magyar Villamos Művektől) szerzi be, a Magyar Energia Hivatal által jóváhagyott áron. Az energia fogyasztóhoz szállítását a hálózaton keresztül az átviteli és elosztó hálózati szolgáltató biztosítja, szintén szabályozott áron. E három szereplő költségeit az egyetemes szolgáltató a villanyszámla beszedése után azonnal tovább is utalja nekik. A számlán külön soron szereplő pénzeszközök és az áramot terhelő áfa szintén nem maradnak a szolgáltatónál.

Az áram ára
Az áram ára