no

Fazekas: Senkit sem akarunk tönkretenni

2013.02.20. 16:13

Nincs olyan tervezet a Vidékfejlesztési Minisztériumban, amely tönkretenné, vagy nehéz helyzetbe hozná a nagyüzemeket, nincs olyan törvénytervezet, amelyre a sajtó hivatkozik, reagált videóinterjúban Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Magyar Nemzet értesülésére.

A napilap szerdán azt írta, tönkreteheti a hazai agrártermelés jelentős részét adó nagyüzemeket a készülő üzemgazdálkodási törvény. A birtokába került minisztériumi tervezet ugyanis a mezőgazdasági kivitelünk jelentős részét adó agrárgazdaságokat arra kötelezné és kényszerítené, hogy öt éven belül mondjanak le az 1200 hektárnál nagyobb földterületeikről. A lap szerint a tervezet hetvenötödik paragrafusa szerint a nagyüzemek tulajdonosai a törvény hatálybalépésétől számított öt éven belül a gazdaság által használt földterület azon részét, amelyik a megengedett 1200 hektár felett van, kötelesek eladni, vagy ha bérlik, vissza kell adniuk ezt a birtokot a haszonbérbeadónak. A nagyüzemek tulajdonosai maguk dönthetnék el, hogy a művelésük alatt álló területek melyik részéről mondanak le.

Amennyiben bérlet esetén az érintett felek valamilyen oknál fogva nem tudnak a jogszabályban megszabott öt éven belül megegyezni az 1200 hektár feletti területek visszaadásával kapcsolatban, úgy a még fennálló bérleti szerződések „hivatalból megszűnnek.” Emellett ha szükséges, ezen birtokok esetében elrendelhetik a kényszerhasznosítást is. Ha pedig a nagyüzem tulajdonosa a birtokában lévő 1200 hektár feletti földterületet nem kívánja eladni, úgy a törvény a gazdaságot arra kötelezné, hogy másik mezőgazdasági termelőnek adja át használatba a birtokát.

Fazekas azt mondta, elkötelezettek a családi gazdaságok, az agrárközéposztály megerősítésében, és minden eszközükkel azon vannak, hogy a magyar mezőgazdaság fejlődjön.  "Senkit sem akarunk tönkretenni" - fogalmazott.