A cégek az olcsóbb hitelből sem kérnének

2013.02.21. 12:35

Habár számos lehetőség közül választhatnak a vállalkozások, beruházási hitel iránt egyelőre alig van kereslet. Ezen pedig még a kedvező hitelfeltételek is alig javítanak, derül ki a nemrég készített K&H kkv kutatásból. A fentiek alapján tehát nem várható, hogy egyhamar megugrik a hazai vállalkozások által megvalósított beruházások mértéke.

A vállalkozások beruházási szándéka kisebb-nagyobb kiugrásoktól eltekintve több éve csökkenő tendenciát mutat, aminek hatása egyértelműen visszaköszön a nemzetgazdasági beruházások 2009 óta tartó csökkenő trendjébe. A tapasztalataink alapján jelenleg is főként a forgóeszköz hiteleket igénylik a vállalkozások, miközben alig van kereslet beruházási hitelre. Ez pedig azt jelenti, hogy a közeljövőben sem várható a kkv szektorban a beruházások számottevő növekedése.

Ettől nem lesz sokkal több

A bizalmi index

A 2004 óta folyamatosan készített negyedéves K&H kkv bizalmi index kutatás 500 magyarországi székhelyű, 2 milliárd forint* éves árbevétel alatti társaság vezetőjének megkérdezésével történik. A kutatásban a vállalkozások gazdasági helyzetét leginkább befolyásoló 10 gazdasági tényezőt és annak várt változásait vizsgálják: vevői kapcsolatok, szállítói kapcsolatok, munkaerő, vállalat pénzügyei, bankok, gazdaságpolitika, közterhek, EU, versenyhelyzet, vállalati hitelkamatok. A K&H kkv bizalmi index a 10 részindex súlyozott átlaga, annak megfelelően, hogy az egyes tényezőket mennyire fontosnak ítélik a vállalkozások. A legutóbbi felmérés 2012. november 30. és december 12. között történt. 

„Mivel az elmúlt hónapokban számos kritika érte a bankszektort arra vonatkozóan, hogy nem hajlandók finanszírozni a hazai vállalkozások, megvizsgáltuk annak lehetséges hatását, ha a jelenlegi piaci ajánlatoknál kedvezőbb feltételekkel jutnának hitelhez a cégek.

Az eredmények egyelőre nem túl biztatók. Azoknak a cégeknek, amelyek a következő egy évben nem terveznek beruházást, csupán töredéke (8%) jelezte, hogy kedvező hitelfeltételek esetén biztosan beruházna idén, és további 10 százalékuk venné fontolóra a fejlesztést” – mondta el Németh László, a K&H Kkv marketing főosztály.

Akik amúgy is tervezték, örülnének

Valamivel jobb ez az arány azon cégek körében, akik egyébként is terveznek valamilyen beruházást. Az idén fejleszt megvalósítani szándékozó vállalkozások 14 százaléka mondta, hogy növelnék a beruházásra fordított összeget, vagy más fejlesztésekben is gondolkodnának, amennyiben kedvező feltételekkel kapnának hitelt.

A kedvezményes forrásból megvalósított beruházás fő céljának a gépeket, berendezéseket (34%), az ingatlanokat (30%) és az informatikai fejlesztéseket (29%) jelölték meg legnagyobb arányban a megkérdezett cégvezetők. „A célzott felmérés eredményei alapján elmondható, hogy kevésbé a hitelkínálat az oka annak, hogy a vállalkozások jelenleg nem szándékoznak beruházni. Az okok sokkal inkább abban keresendők, hogy a kkv-k egyelőre a folyamatosan változó szabályozási, adózási és piaci környezethez, az instabil és alacsony szintű belső fizetőképes kereslethez próbálnak alkalmazkodni, és nem terveznek hosszú távra, így több év alatt megvalósítandó projektet sem indítanak el” – hangsúlyozta a kkv szakértő.

„Öröm az ürömben, hogy a kutatás adatai alapján az idénre tervezett IT beruházások tekintetében jelentős növekedés tapasztalható, ami leginkább az eddig elhalasztott informatikai beruházások idei megvalósítására enged következtetni” – tette hozzá Németh László.

MNB: Nem változtak a feltételek

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) januári hitelezési felmérése szerint a vállalati hitelek feltételei 2012 utolsó negyedévében nem változtak, miközben a háztartási hitelek feltételei tovább enyhültek - hangzott el a jegybank csütörtöki tájékoztatóján. A bankok véleménye szerint a vállalati hiteleknél enyhítésre lehet számítani. Ugyanakkor az elemzést irányító Fábián Gergely, az MNB szenior elemzője jelezte, hogy a prognózis szerint 2014 végéig nem lehet fordulatra számítani a vállalati hitelezésben.

Magyarázatként hozzátette: a bankok megkérdezésével készült felmérés azt rögzíti, hogy a korábbi széleskörű szigorítások miatt további korrekcióra lenne szükség, hogy a vállalati hitelkínálatban bekövetkezzen a fordulat. A felmérés azt mutatja, hogy míg a rövid lejáratú hitelek iránti kereslet folyamatosan erősödik, addig a hosszú lejáratúaknál csökkenő kereslet tapasztalható - tette hozzá. A teljes hitelállományhoz viszonyítva a 90 napon túl nem teljesítő vállalati hitelek aránya 2012 utolsó negyedévében 19 százalékra csökkent a múlt év második, illetve harmadik negyedévi 20 százalék fölötti arányról. Ennek nyomán az MNB arra számít, hogy a portfolió javulása is növelheti a bankok kockázatvállalási hajlandóságát.

A háztartási szektorban, ahol a hitelek feltételei tovább enyhültek a múlt év utolsó negyedévében, a bankok élénkülő hitelkeresletre számítanak, elsősorban a lakáshiteleknél, ami az állami kamattámogatási program módosított feltételeinek tulajdonítható. Ugyanakkor figyelmeztető jel, hogy 2010. IV. negyedéve óta a bankok hitelezési várakozásai rendre felülmúlták a tényleges hitelkihelyezés állományát, az eltérés a lakáshiteleknél nagyobb, mint a fogyasztási hiteleknél.

A lakossági szektorban a teljes hitelállományhoz viszonyítva az előző negyedévéhez képest 2012 negyedik negyedévében kissé, 16,4 százalékra nőtt a 90 napon túl nem teljesítő hitelek aránya. Az elemzésből az is látszik, hogy a már átstrukturált jelzáloghiteleknél a 90 napon túl nem teljesítő hitelek aránya 5,5, a 30-90 napos késedelmes hitelek aránya pedig további 1,7 százalék, azaz az aggodalomra okot adó hitelek aránya 7,2 százalék.