Az Európai Bíróság elé kerül a pálinkafőzés

2013.02.21. 12:46

Az Európai Bizottság csütörtökön úgy határozott, hogy az Európai Unió Bírósága elé idézi Magyarországot a házi pálinkafőzés jövedéki adómentessége miatt, jelentették be Brüsszelben.

Orbán Viktor miniszterelnök még a kormány első akciótervén belül jelentette be 2010 nyarán a házi pálinkafőzés adómentessé tételét, akkor úgy vélte, ezzel egy 90 éves küzdelmet zárnak le. "Ez a harc a felkelők teljes győzelmével zárul" - mondta akkor Orbán. Bár vélhetőleg tudta, hogy a teljes adómentesség ütközik az uniós joggal, a csatlakozáskor pedig nem kötöttünk ezzel kapcsolatban külön alkut Brüsszellel, mint például Ausztria. Csatlakozásukkor Magyarország és Szlovákia 2015-ig kapott haladékot, hogy az adóharmonizáció jegyében megszüntesse a több mint ötven éve zajló kedvezményes pálinkafőzést.

Az Európai Bizottság tavaly már kötelezettségszegési eljárást indított a pálinkaügyben, akkor a Nemzetgazdasági Minisztérium úgy reagált, "a pálinkafőzés történelmi hagyományok alapján kétségkívül a magyarság kulturális örökségének része. Ezért Magyarország hasonlóan más uniós államokhoz biztosítani akarja ezen hagyomány fennmaradását. Magyarország nem kíván többet, mint ami megillet több uniós tagállamot, így például Ausztriát, Németországot is".

A magyar szabályozás értemében jövedékiadó-mentes a háztartások vagy a szeszfőzdék által személyes használatra előállított pálinka évi 50 liter mennyiségig. Az alkoholtartalmú italok jövedéki adóját uniós jogszabály harmonizálja, a belső piaci verseny torzulásainak megelőzése érdekében. Az irányelv alapján Magyarország a szeszfőzdékben előállított, személyes fogyasztásra szánt pálinkára irányadó jövedékiadó-mértéket 50 százalékkal csökkentheti évi 50 liter mennyiségig. A Nemzetgazdasági Minisztérium a mostani döntés után jelezte: a kormány nem tervezi a házi pálinkafőzés szabályainak szigorítását. Magyarország kész arra, hogy álláspontját az Európai Bíróság előtt is megvédje.