Havi 790 ezret kap a nyugdíjrekorder

2013.02.25. 07:19 Módosítva: 2013.02.25. 07:22

A havi 28 500 forint kötelező nyugdíjminimumnál csaknem huszonnyolcszor volt magasabb a havi apanázsa a legmagasabb összegű nyugdíj jogosultjának, aki 57 év munkaviszony után vonult vissza. Neki egészen pontosan 789 870 forintot utalnak havonta – írja a Világgazdaság az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságtól kapott adatok alapján.

A tíz legmagasabb öregségi nyugdíj átlagos összege egyébként 679 494 forint. Az ellátások kiemelkedően magas összegét legtöbbször az magyarázza, hogy az érintettek jóval tovább dolgoztak a korhatárnál, ezért olyan bónuszt kaptak, ami akár meg is duplázhatta az egyébként nekik járó összeget.

Nagyon sokan vannak viszont, akik a normál korhatárnál hamarabb mentek nyugdíjba. Majdnem ötezer idős ember él Magyarországon, aki több mint negyven éve nyugdíjas – idézi az ONYF adatait a Világgazdaság. Sokan közülük korkedvezménnyel, korengedménnyel mentek nyugdíjba, még viszonylag fiatalon, ők jó eséllyel még az öregségi nyugdíjminimumnál is kevesebbel kénytelenek beérni, hiszen nincs meg a teljes nyugdíjhoz szükséges szolgálati idejük. Ezért van az, hogy tavaly valamivel több, mint hatezer nyugdíjas kapott havi 28 500 forintot, vagy még annál is alacsonyabb összeget havonta.

A lap beszámol arról is, hogy az összes nyugdíjas közül a negyvenéves szolgálati idővel nyugdíjba vonult nők számíthattak átlagosan a legmagasabb, több mint 108 ezer forintos havi ellátásra. Az öregségi nyugdíjak 95 716 forintos havi átlaga ennél csaknem 13 ezer forinttal volt kevesebb.

Az ONYF előzetes adatai szerint tavaly 2642,8 milliárd forintot költött a költségvetés nyugdíjakra, illetve nyugdíjszerű ellátásokra. A legtöbbet értelemszerűen az öregségi nyugdíjak fedezete igényelte: az 1,88 millió nyugdíjasnak az év során összesen 2167,7 milliárd forintot fizettek ki.