Ez volt Simor utolsó szava

2013.02.28. 17:05

Simor András utolsó elnöki megnyilvánulásaiban hangsúlyozta: csak az árstabilitás elérésével és fenntartásával támogathatja a növekedést a Magyar Nemzeti Bank. Csökkentett volna kamatot, csak nem ennyit, írja a portfolio.hu.

A leköszönő elnök kiemelte, hogy az elmúlt hat évben a jegybanknak nem sikerült egészséges párbeszédet fenntartania egyik kormánnyal sem. Véleménye szerint ez nem a jegybanki vezetés hibája volt, hanem annak tudható be, hogy a magyarországi politikusok még nem értették meg, hogy mi a szerepe és milyen értéket jelent a független jegybank a gazdaság számára.  Kitekintve a középtávú inflációs kilátásokra, az elnök megjegyezte, hogy tartósan alacsony inflációs pálya csak a fiskális politika támogatásával együtt érhető el.

A leköszönő jegybankelnök az origo-nak adott interjújában a külsős monetáris tanácstagokról megjegyezte, ők nem az MNB szakértői gárdájának alappályája mentén szavaztak. Ténynek nevezte, hogy a kamatdöntések eredménye nem volt összhangban a szakértők elemzéseivel. A meghozott alternatív döntések nem feleltek meg az inflációs célkövetés elvének. 

Félreértésnek titulálta azt a vélekedést, hogy a becsültnél jobban teljesítő forint utólag igazolja a döntések helyességét. A jegybanktörvény által előírt intézményi céloknak pusztán a minimuma, hogy ne omoljon össze a forint. Megjegyezte, hogy szemmel láthatóan gyengébb ma a forint mint a kamatdöntéseket megelőzően. Az infláció kapcsán pedig közölte, hogy az 2012-dik évi átlagos 5,7 százalékos infláció jelentősen meghaladja a még elfogadhatónak tekintett, cél körüli, 3 plusz-mínusz 1 százalékos szintet. 

Az osztrák Wirtschaftsblatt és a svájci Neue Zürcher Zeitung is foglalkozik a magyarországi jegybankelnökség körül folyó eseményekkel. Az osztrák lap személyzeti változásokat és továbbra is laza monetáris politikát jósol. Írásukban maguk is Matolcsy György személyét tartják a legvalószínűbbnek a jegybanki utódlásban. Ezt a változást állításuk szerint a piac már beárazta, és erős kamatcsökkentésre számítanak tették hozzá. 

A pénzügyi piacok véleményük szerint leginkább attól tartanak, hogy a Magyar Nemzeti Bank Matolcsy vezetése alatt a kormány kiszolgálójává válhat, elvesztve függetlenségét.