Nyolc hónapja nem dolgoztak ilyen kevesen

2013.02.28. 08:02
Az Index egymilliómunkahely-számlálója majdnem kétszázezres mínuszban van, sosem zuhant akkorát egy hónap alatt, mint most. És a kormányváltás óta még nem csökkent annyival a munkahelyek száma, mint most: csaknem 54 ezerrel kevesebb embernek volt állása, mint egy hónappal korábban. Éves szinten maradt még egy csekély növekedés, de közmunka nélkül csak annyi munkahely lenne, mint 2010 őszén.

Időarányosan soha nem állt még ilyen távol a kormány attól, hogy teljesítse az egymillió új munkahelyről szóló ígéretét – derül ki a statisztikai hivatal által kedden közölt számok alapján frissített egymilliómunkahely-számlálóból. A számlálót az Index 2010 nyarán indította, azóta hónapról hónapra nyomon követjük, hol tartunk az egymilliós úton.

A számláló nem más, mint egy, a foglalkoztatás szezonalitását figyelmen kívül hagyó trendvonal, amely azt vizsgálja, hogy hány embernek van munkája Magyarországon, és hogy időarányosan – folyamatosan évi százezer, vagyis havi 8333 új munkahellyel kalkulálva – mennyi teljesült az ígéretekből. A számláló alapjául a 2010 augusztusában közölt, május-júliusi időszakra vonatkozó KSH-adatok szolgálnak.

Akkor 3 789 400 embernek volt munkája; 2020 május-júliusában ezek szerint 4 789 400 magyarnak kellene munkában állnia. Már tavaly októberben el kellett volna érnünk a négymillió foglalkoztatottat, a számuknak mostanra 4 039 400-nál kellene járniuk, vagyis negyedmillióval kellett volna nőniük. A munkahelyszámlálóból azonban kiderül, hogy a helyzet ennél sokkal rosszabb.

  • Munkahelyek száma (2010 augusztus):3 789 400
  • Munkahelyek célszáma (2020 augusztus):4 789 400
  • Aktuális foglalkoztatotti szám:
  • Eltelt hónapok száma:

Sőt, mint látható, a helyzet rosszabb, mint valaha is. A számláló – ami szinte a kezdetek óta negatív tartományban van, de ingadozásai jól árulkodnak a foglalkoztatás szezonális jellegéről – egy hónap alatt több történelmi rekordot is megdöntött. Sosem volt még ilyen mélyen, a mínusz 184 500-as érték utáni második legrosszabb mutató is majdnem húszezerrel jobb volt (mínusz 164 767 volt tavaly áprilisban). Szomorú történelmi rekord az is, hogy egyik hónapról a másikra több mint hatvanezerrel zuhant a mutató; eddig negyvenezret meghaladó visszaesés is csak kétszer volt.

Nemcsak maga a számláló árulkodik több más szempont szerint is a foglalkoztatási trendek romlásáról (ilyen szempont, hogy tavaly decemberben még csak 123 ezres mínuszban voltunk, vagyis egy év alatt másfélszer lassabbá vált a cél elérése, vagy az, hogy a mostani foglalkoztatotti számot 2011 tavaszán kellett volna elérnünk a terv időarányos teljesítéséhez). Ezek mellett maguk a KSH-adatok is jelzik, hogy a munkahelyteremtéssel korántsem állunk olyan jól, mint azt a kormány előszeretettel emlegeti.

Egyrészt a most közölt 3 854 900 munkahely a tavaly ilyenkorinál jobb ugyan 39 ezerrel, de mégis azt jelenti, hogy nyolchónapos mélyponton van a foglalkoztatás: legutóbb a tavaly nyári KSH-jelentés számolt be ennél kevesebb munkavállalóról. Ráadásul egy hónap alatt 53 600-zal csökkent a munkában állók száma, márpedig havi szinten ekkora visszaesésre a 2010-es kormányváltás óta nem volt példa.

A képet tovább rontja, hogy a KSH adatai szerint 12 ezerrel 486 ezer fölé nőtt a munkanélküliek száma, ami tíz hónapja nem látott mélypontot jelent. A foglalkoztatási hivatal statisztikájából pedig az derült ki, hogy kilábalásra sem nagyon lehet számítani: januárban mindössze 7500 piaci alapú álláskínálat érkezett a munkaügyi kirendeltségekre, ez 2200-zal kevesebb volt, mint 2012 januárjában.