Kicsit rosszabb lesz a bankároknak

2013.02.28. 07:39 Módosítva: 2013.02.28. 07:40
Sikerült előzetes megegyezésre jutniuk az Európai Unió tagállamainak a banki bónuszok maximális mértékéről Brüsszelben csütörtökre virradóra.

Az Európai Parlament, az Európai Bizottság és a tagállamok egyezsége értelmében a bankok nem ígérhetnek nagyobb bónuszokat alkalmazottaiknak a fix fizetés száz százalékánál.

Michel Barnier, az Európai Bizottság belső piacért és a szolgáltatásokért felelős tagja elmondta, "minden feltétel adott a megegyezéshez", amelynek értelmében a bónuszok nem lehetnek nagyobbak a fix fizetés száz százalékánál vagy a részvényesek támogatása esetén a fizetés kétszeresénél. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az egyezséget újabb körben az Európai Parlament és a tagállamok is tárgyalják majd.

A jutalmakra vonatkozó szabályok az EU-ban működő összes bankra érvényesek lesznek, beleértve a pénzintézetek tengerentúli működését, és a tengerentúli bankok európai részlegeit is. Ezt az intézkedést néhány év múlva felülvizsgálhatják - tették hozzá EU-s tisztségviselők.

Az EU szándéka szerint a jutalmakról szóló szabályok 2014. január 1-jén, csúszás esetén július 1-jén lépnek életbe.

A bankoknak módjuk lesz a fizetés kétszeresét kitevő bónuszok kifizetésére, amennyiben ezt a részvényesek többsége jóváhagyja. A tervezet értelmében a részvényesek felének jelenléte esetén 66 százalékos támogatásra van ehhez szükség. Amennyiben a részvényeseknek kevesebb, mint a fele vesz részt a döntésben, 75 százalékos támogatás kell.

A teljesítményfüggő juttatásoknak a hosszú távon, öt vagy annál több év múlva kifizetendő részét levonják a bónuszok számításakor.