Matolcsy: Ez óriási bravúr

2013.02.28. 09:49

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Heti Válaszban ezúttal nem egy könyvet ismertetett, hanem saját gazdaságpolitikai teljesítményével vetett számot. Szerinte az elmúlt két és fél év "óriási bravúr", "igazi gazdaságtörténeti fordulat", hasonlóra csak kétszer voltunk képesek száz éven belül: 1924 és 1927 között, valamint 1946 és 1948 között.

"Mára bizonyítottuk, hogy az IMF/EU-hitel nélkül is képesek vagyunk finanszírozni az államadósságot, mert sikeres államháztartási pénzügyi konszolidációt hajtottunk végre. A tartósan három százalék alatti deficit azt is jelenti, hogy tartósan csökken az államadósság. Erre csak kevés ország volt képes Európában" - írja.

Szerinte a siker értékét a kiindulópont méri. "2010 közepén pénzügyi csődhelyzetet örökölt a kormány. Ha nem hozunk a GDP három százalékvával egyenlő döntést a költségvetés kiigazítására, akkor 4,4 helyett hét százalék felett lett volna a deficit, ami azonnali államcsődöt jelentett volna. Ha nem sikerül IMF/EU nélkül konszolidálni az államot, akkor meg kellett volna fizetnünk a külső segítség árát: elveszett volna a kétharmad adta történelmi esély az ország teljes megújítására."

Matolcsy úgy vélte, sikerült tágítani a politika és a gazdaságpolitika mozgásterét, megkezdhettük a magyar modell megépítését. Ennek lényege, hogy a gazdaságpolitika megszorítás nélkül éri el a költségvetési egyensúly helyreállását, az államadósság, az országadósság csökkenését, a foglalkoztatás bővülését, megőrzi a folyó fizetési mérleg többletét, és lép a népesedési fordulat felé.

"Mindennek ára van, így a nem hagyományos magyar gazdaságpolitikának is" - vélte a gazdasági miniszter a Heti Válaszban, de nem a GDP drámai visszesésére célzott. Szerinte a költségvetési konszolidációhoz választott eszközök erős érdekcsoportok ellenállásába ütköznek, akik minden eszközzel nyomás alatt tartják a kormányt. "Ez áll a médiatámadások, az uniós kötelezettségszegési eljárások, a leminősítések, a pénzpiaci spekulációk és a politikai támadások mögött" - összegezte Matolcsy, egyben úgy vélte, a magyar megoldások segíthetik az uniót, hogy újból dinamizálja az európai tehetséget.