Informatikai céget vett az állam

2013.03.01. 12:14 Módosítva: 2013.03.01. 13:39

A Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) 1,32 milliárd forintért államosította a Idomsoft Zrt. közigazgatási informatikai rendszereket szállító céget. Az ügy azért különösen érdekes, mert az átlátszó.hu kiderítette, hogy az Idomsoft fő megrendelőjének számító KEKKH elnöke az a Vetési Iván, aki az IdomSoftot átvilágító, majd megvásárló NISZ felügyelő bizottságának tagja is, illetve közvetett üzleti kapcsolatban van az Idomsoft tulajdonosával, Vertán Györggyel.

Az Idomsoft eggyel korábbi tulajdonosa 2012 februárjáig Schäffer István volt. Ő onnét lehet ismerős, hogy ő volt a miniszterelnökségi hivatal alá tartozó Központi Szolgáltatási Főigazgatóság vezetője több olyan milliárdos informatikai közbeszerzésnél, ahol például egy napos volt az ajánlattételi határidő, kifejezetten Microsoft termékekre írtak ki 25 milliárdos tendert vagy az állam számára olyan kirívóan hátrányos feltételekkel kötöttek szerződést az Erzsébet téri Design Terminál estében, hogy nyomozást indított a rendőrség, ezek után távolították el Schäffert a hivatal éléről.

A kormány 2012. november 6-án hozott határozatot arról, hogy megvizsgálják az Idomsoft Zrt. közvetett állami tulajdonba vételének lehetőségét annak érdekében, hogy egyes, az állam működése szempontjából kiemelt fontosságú informatikai rendszerek működtetése, illetve folyamatos fejlesztése a jelenleginél költséghatékonyabb, ugyanakkor magasabb biztonsági szintű legyen - közölte a NISZ Zrt., amely a friss bejelentés szerint fel is vásárolta a társaságot.

A cégvásárlást szabályozó részvény-adásvételi szerződést 2012. december 21-én írták alá, a versenyhivatal január 13-án hagyta jóvá a tranzakciót, a pénzügyi zárás pedig február 28-án történt meg.