Carlos Slim négy éve a leggazdagabb

2013.03.04. 17:46 Módosítva: 2013.03.04. 20:07

Hetvenhárom milliárd dollárra becsült vagyonával már negyedik éve Carlos Slim mexikói üzletember vezeti a világ leggazdagabb embereinek Forbes-listáját. A dollármilliárdosokat számba vevő lista idei kiadása minden korábbinál több, összesen 1426 nevet tartalmaz.

Bill Gates Microsoft-vezérnek sikerült megőriznie második helyét 67 milliárd dollárra becsült vagyonával. A dobogó harmadik helyén újonc a spanyol Amancio Ortega, a Zara divatmárka megalkotója, aki egy év alatt mindenki másnál többel, 19,5 milliárddal 57 milliárd dollárra gyarapította vagyonát. Warren Buffett amerikai befektető 2000 óta első ízben kimaradt az első háromból, 53,5 milliárdja csak a negyedik helyezéshez volt elég.

A világ ötödik leggazdagabb embere Larry Ellison, az Oracle Corp. elnöke, akinek vagyonát 43 milliárd dollárra becsüli a Forbes amerikai üzleti magazin. A francia Bernard Arnault, a luxuscikkeket gyártó LVMH csoport tulajdonosa 29 milliárd dollárral a tizedik. A Facebook-alapító Mark Zuckerberg 31 helyet esett vissza (a 353-ikra), mivel vagyona a felére, 3,8 milliárd dollárra apadt, az idei lista legnagyobb vesztese azonban Eike Batista brazil bánya-, energia- és hajómágnás, aki a 7. helyről a 100. helyre zuhant vissza.

A milliárdosok átlagos vagyona 3,8 milliárd dollár, együttes vagyona pedig 5,4 billió dollár, jócskán meghaladva a tavalyi 4,6 billiót.

A 27. éve összeállított listán még soha nem szerepelt annyi milliárdos, mint az idein, és még soha nem került fel annyi (210) új név, mint ebben az évben. "Mostanság sokkal könnyebb milliárdossá válni" - állapította meg Randall Lane, a Forbes főszerkesztője, aki a világméretű tőzsdei fellendüléssel és a márkás termékek iránti kereslet megerősödésével magyarázza a milliárdosok számának példátlan megugrását. A Forbes-listán szereplő milliárdosok többsége, 961 önerőből gazdagodott meg, 184 örökölte vagyonát, 281 örökölt vagyont gyarapított tovább. A 2012-es listáról hatvanan kerültek le vagyonuk egymilliárd alá apadása miatt.

"A vagyon globális, nem amerikai monopólium" - kommentálta Randall Lane azt, hogy a legvagyonosabb emberek listáját immár negyedik éve egy mexikói vezeti, s hogy a dollármilliárdosok közül "csak" 442 amerikai; 386-an vannak az ázsiai-csendes-óceáni térségből, ezen belül 122-en Kínából, 366-an az európaiak, köztük 110-en az oroszok. Randall Lane azt jósolja, hogy az évtized közepétől több lesz az ázsiai milliárdos, mint az amerikai. Ázsia leggazdagabb embere jelenleg Li Ka-Shing, a hongkongi székhelyű Hutchison Whampoa tulajdonosa, aki 31 milliárd dollárra becsült vagyonnal a nyolcadik a Forbes-listán.

A világ legfiatalabb milliárdosa - 3,8 milliárd dollárral - a 28 éves Dustin Moskovitz internetes vállalkozó, Mark Zuckerberg egykori egyetemi szobatársa. A legöregebb David Rockefeller 97 éves amerikai bankár és filantróp 2,7 milliárd dollárra becsült vagyonnal. Az újoncok között szerepel - hárommilliárd dollárra becsült vagyonnal - Renzo Rosso, a Diesel olasz divatcég tulajdonosa, s az ázsiai országok közül Nepálnak is van már Forbes-listás milliárdosa Binod Chaudhary indiai gyökerű vállalkozó személyében, akinek vagyonát kereken egymilliárd dollárra taksálják.

Az idei listán 138 nő szerepel, szemben a 2012-es 104-gyel. A nők közül a leggazdagabb a francia Liliane Bettencourt, a L'Oréal francia kozmetikai birodalom tulajdonosa, akinek vagyonát 30 milliárd dollárra becsülik; az újoncok egyike Tory Burch amerikai divattervező. Az Egyesült Államokban 50 milliárdosnő van, Európában 35, az ázsiai-csendes-óceáni térségben pedig 22.

A sokgyermekes milliárdosok listáját a 93 éves szaúd-arábiai Szulejman al-Radzshi, az Al-Radzshi (Al Rajhi) bank elnöke vezeti 23 gyermekkel, s ugyanennyit nevel Roman Avgyejev, a Moszkvai Hitelbank tulajdonosa is, de közülük 19 fogadott.