Amerika úgy érzi, vége a válságnak

2013.03.05. 21:12 Módosítva: 2013.03.05. 21:13

14 286 ponttal állított be új, történelmi rekordot a Dow Jones (DJIA) index. A valaha elért maximumnál ez 88 ponttal magasabb, de fontos az is, hogy a válság előtti boldog időkben elért tőzsdezárási csúcs is jóval ezalatt marad, így ez a rekord is megdőlhet ma. (A zárócsúcs, amit 2007-ben jegyeztek fel, 14 164 pont, így több mint száz pontot még leadhat ma a további kereskedésben az index.)

A New York-i tőzsdén továbbra is az amerikai gazdasági növekedés beindulására utaló jelek és az ebbe, valamint a költségvetési helyzet rendezésébe vetetett bízalom hozza a növekedést, mindenki vásárolni akar, bízva a további árfolyamemelkedésben. A mai kedvező, növekedésre utaló adat az amerikai beszerzésimenedzser-index volt, a várható kereslet alakulását tükröző mutató az előrejelzéssekkel szemben nem esett, hanem kis mértékben emelkedett.

A Dow az év eleje óta kilenc százalékot emelkedett, ezzel első a három legfontosabb amerikai tőzsdemutató közül (a Nasdaq és az S&P500 is a válság előtti szinteknél jár). A Dow30-ban jegyzet harminc kiemelt cég közül tíz egy éves csúcsot ért el, de összesen több mint négyszáz papír árfolyama állította be eddigi 2013-as csúcsát.