Baktérium volt az IKEA csokitortájában

2013.03.05. 19:09 Módosítva: 2013.03.05. 19:09
A svéd bútoróriás IKEA 23 országban vonja ki a forgalomból mandulás csokitortáját, miután kínai hatóságok coliform baktérium nyomaira bukkantak a termékben. Magyarországra nem került szennyezett termék.

Az IKEA azt követően döntött a „chokoladkrokant” termék visszavonásáról, hogy kínai hatóságok 1800 darab, novemberben lefoglalt tortát semmisítettek meg. Kínai sajtóbeszámolók szerint a hatóságok megállapították, hogy a torta coliform baktérium mennyisége meghaladta a megengedett határértéket.

A magyarországi IKEA az MTI megkeresésére arról tájékoztatott, hogy nem került Magyarországra a coliform baktériumot tartalmazó mandulás csokoládétorta szállítmányból.

A társaság közleményében úgy fogalmazott: „az érintett termékeknek semmilyen egészségkárosító hatásuk nincs, azonban minőségi és egészségügyi okokból minden más baktériumra kiterjedő vizsgálatot végeztek. A tesztek során semmilyen egészségre káros kórokozót nem találtak”. A tortákat egy svéd beszállító, az Almondy szállította a nemzetközi vállalatnak.

Ylva Magnusson, az IKEA szóvivője az AFP hírügynökségnek hangsúlyozta, hogy a baktérium koncentrációja nem jelent súlyos veszélyt az egészségre.

Úgy fogalmazott: „olyan híreket kaptunk, hogy a baktérium csak kis mennyiségben volt jelen, de természetesen meg kell ismernünk a pontos számokat, és meg kell tudnunk, hogy mi történt”. Ylva Magnusson a Dow Jones hírügynökségnek leszögezte: a társaság nagyon komolyan veszi az ügyet és vizsgálják, hogy a szállítmányból került-e más IKEA éttermekbe.

A Dow Jones tájékoztatása szerint a coliform baktérium megtalálható a természetben, ahogy az emberi és állati ürülékben. A baktérium általában nem jelent komoly veszélyt az egészségre, de a hatóságok vizsgálják jelenlétét, mert más fekáliás származékú kórokozó jelenlétére utalhat.

Február végén az IKEA 25 országban vont vissza húskészítményeket, miután lóhús nyomaira bukkantak az árusított svéd húsgolyókban. Az akkori visszahívás sem érintette a magyarországi értékesítést.