Megkezdődött Kocsisék pere

2013.03.05. 15:55

15 milliárd forint vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel vádolja az ügyészség Kocsis Istvánt, a Magyar Villamos Művek volt vezérigazgatóját és öt társát. Perük kedden kezdődött a Kaposvári Törvényszéken, írja a kapos.hu.

A vád szerint Kapolyi László volt szocialista országgyűlési képviselővel bűnszervezetet hoztak létre, amelyben olyan szerződéseket kötöttek, amivel vagyonvesztést okoztak az állami cégnek. Kocsis tagadta a vádat, szerinte a működése idején sikeres volt a Magyar Villamos Művek.

Az ügyészség azzal vádolja Kocsis Istvánt és társait, hogy külföldi cégeken keresztül szivattyúzták ki a villamosművek pénzét. Összesen 15 milliárd forintot. Szervezetten, egymás tevékenységét összehangolva arra törekedtek, hogy a Magyar Villamos Művek Zrt jó pénzügyi helyzetét kihasználva a cégre nézve sorozatosan hátrányos jogügyleteket kössenek, mondta a Fővárosi Főügyészség ügyésze, Éhl Dávid. A vád szerint ez főként a villamosművek balkáni üzleteit érintette.

Az ügyész példaként hozta, hogy 44 millió forintot fizettek egy osztrák cégnek egy három oldalas prezentációért, amelyben az újvédéki és egy albán hőerőműt mutattak be. Kocsis tagadta a vádakat. Szerinte a működése idején sikeres volt a Magyar Villamos Művek, és ha nem váltják le 2010-ben, és ezután nem állítják le a vádban szereplő beruházásokat, azok is nyereséget hoztak volna.