Mindenki forintot gyengít, 300-nál az euró

2013.03.05. 11:55 Módosítva: 2013.03.05. 12:59

Kedden nem sokkal dél előtt hajszálra megközelítette a 300 forintos szintet az euró árfolyama. Háromnegyed tizenkettő körül 299,4 forint fölött volt az euróár, több mint 5 forinttal magasabban, mint ahonnan a hetet hétfő reggel elkezdte (294,5 forint). Az árfolyam már hétfőn nagyot gyengült, de reggel konszolidálódni látszott a helyzet, az esti 298 forint fölötti euróárnál erősebb forinttal, 297,5-ös szinten kezdődött a kereskedés.

A forint tíz körül indult ismét esésnek, akkor még 298 alatt volt, de még egy órával később is csak 298,4 forintnál volt az árfolyama. Innen aztán bő negyedóra alatt majdnem egy forinttal drágult az euró. Az eddigi napi csúcs 299,48 forint volt, ami több mint két forinttal magasabb a napi minimumnál.

A svájci frank és a dollár is ütemesen drágul. A dollár ára 229,89 forintig emelkedett, ami újabb féléves csúcsot jelent. A február végén 240 fölé került, és azóta ott is ragadt frank árfolyama átlépte a 244 forintot, 244,07 forinton született rá az eddigi napi forintmélypontot jelentő kötés. Ezzel az értékkel a frankkal szemben a forint több mint egy éve nem látott mélypontnál jár.

A forint gyengülését most elsősorban hazai tényezők okozzák. Matolcsy György jegybankelnöki kinevezése – összefüggésben azzal, hogy miniszterként saját MNB-elnöki jogköreit bővítette és Pleschinger Gyulát vitte az MNB külső monetáris tanácsi tagjának – már rossz üzenet volt, még ha az esküjét nem is tette le, vagyis még nem dolgozik a központi bankban.

Ehhez jött hozzá rossz hírként, hogy hétfőn Orbán Viktor beszélt a parlamentben, kedden pedig Varga Mihály egy Magyar hírlap-interjúban egy újabb devizahiteles mentőcsomag lehetőségéről. Nem tett jót a forintnak az a hír sem, hogy Rogán Antal a múlt héten Moszkvában a devizatartalékokról is tárgyalt. A Népszava információi szerint arról is beszéltek, hogy a magyar kormány „a napokban megvizsgálja devizatartalék felhalmozásának lehetőségét orosz rubelben a dollár nem stabil helyzete miatt”.