Varga: Csak a bankokkal együtt lesz újabb devizahiteles-mentés

2013.03.05. 09:41

„Ha lesz is devizahiteleseket segítő konstrukció, azt a bankokkal együtt lehet majd elképzelni” – nyilatkozta Varga Mihály leendő nemzetgazdasági miniszter a Magyar Hírlapnak. Varga szerint a következő időszakban az a legfontosabb feladat, hogy „a deviza­hitelesek és az eladósodott családok megsegítése mellett megjelenjen az az elem is, amely a vállalatok beruházásait, a munkahelyteremtést igyekszik segíteni nagyobb hitelezési lehetőséggel”.

A Magyar Hírlap keddi számában megjelent interjúban Varga arról is beszélt, hogy megszűnhet a bankadó. „Ha bővülésnek indul a magyar gazdaság, el lehet rajta gondolkodni, hogy szükség lesz-e még a különadóra a jövőben, vagy sem” – fogalmazott. A kijelölt nemzetgazdasági miniszter szerint a 2010-es kormányra kerülésekkor nem egy bankellenes politika kezdődött, csak a kormány „megértette velük, hogy hazánkban új arányai alakulnak ki a közteherviselésnek, amelyben a pénzintézeteknek is részt kell ven­niük”.

A Matolcsy György helyére lépő miniszter szerint az komplex téma, hogy a hitelszűke miatt növekszik-e vagy sem a magyar gazdaság, de biztos abban, hogy „jól működő bankrendszer nélkül nincs gazdasági növekedés”. A politikus szerint a Magyar Nemzeti Bank, amely vezetését a héten átvette Matolcsy György – aki helyére lép Varga – stratégiai partnernek kell tekinteni, „kifejezetten szerencsés, ha a két fő centrum között párbeszéd zajlik, és együttműködés van”.

Varga, aki eddig IMF-ügyi tárca nélküli miniszter volt, a Nemzetközi Valutaalapról azt mondta: „a Valutaalap hitelével kapcsolatos ügy jelenleg »elfáradt történet«, ám esetleges piaci turbulencia esetén szükség lehet egy biztonságot adó, nemzetközi pénzügyi védőhálóra”. Emellett úgy számol, hogy május-júniusban kikerülhetünk a túlzottdeficit-eljárás alól, méghozzá úgy, hogy érdemi változások nem lesznek a költségvetésben, „jelenleg nem készülünk egyenlegjavító intézkedésekre” – nyilatkozta.