Matolcsy már a devizatartalékkal tervezget

Index/portfolio
2013.03.06. 08:55

A Népszabadság szerint már készíti a devizahitelesek megsegítésének következő programját a kormány,írja a Portfolio.hu. A lap úgy tudja, hogy a legalább kilencven napja nem törlesztett adósságokat forintra váltanák, majd egy részét elengednék. A terv végrehajtásába Matolcsy György frissen hivatalba lépett jegybankelnök is beszállna a devizatartalékkal.

Az elmúlt napokban a kormány részéről több nyilatkozat is elhangzott, miszerint folytatnák a devizahitelesek megsegítését. Orbán Viktor miniszterelnök egy hétfői parlamenti válaszában konkrétan azt mondta, hogy "a magyar kormány folytatja azt a politikáját, hogy segítse a devizában eladósodott családokat".



A napilap információi szerint a kormány a következő körben a legnehezebb helyzetben lévő devizaadósokon segítene, azokon, akik 90 napon túli tartozással rendelkeznek a pénzintézetek felé. A lap ezzel kapcsolatban emlékeztet arra, hogy megközelítőleg 100 ezer ilyen devizaadós van és a bank az ő esetükben felmondhatja a szerződést és elárverezheti az ingatlant.

A Varga Mihály vezette Nemzetgazdasági Minisztérium hamarosan leül a bankokkal egyeztetni a témában. Ezeken a devizaadósokon jelenleg a Nemzeti Eszközkezelő segítene, de a programba nem fér mindenki bele. Ha pedig a kormány kiszélesíteni még inkább a programot, akkor azt Brüsszel a bankszektor konszolidálásaként, tiltott állami támogatásként értékelné.

A több tízezer problémás devizahitelesen készül most segíteni a kormány és a bankok, a devizahitelek forintosításával. A lap úgy tudja, hogy a devizaadósságot a bankok a jelenlegi árfolyamon váltanák át, majd ennek egy részét elengednék és az ebből származó veszteségüket részben leírhatnák a bankadóból.

Az is elképzelhető, hogy ebbe a programba is beszáll a Magyar Nemzeti Bank, ahogyan tette azt tavaly a végtörlesztés esetén. A jegybank devizaforrást biztosított a kereskedelmi bankoknak, a forintot euróra váltotta, ezzel elkerülhető volt a forint leértékelődése. Külföldi elemzők épp tegnapi kommentárjaikban vetítettek előre a most kiszivárgott programhoz hasonló megoldást:

Közben úgy tűnik, hogy a sikeres dollárkötvény-kibocsátás miatt 1-1,5 milliárd euróval nőhetett februárban a jegybank devizatartaléka, amelynek lehetséges felhasználásáról élénk vita zajlik - írja a Magyar Nemzet szerdai száma.

A lap írása szerint várhatóan tovább nőtt februárban az MNB devizatartaléka, így a januári 34,4 milliárd euróról 35,5-36 milliárd euróra emelkedett. Ez a lap szerint elsősorban a sikeres dollárkötvény-kibocsátásnak köszönhető, amely euróban számolva 2,5 milliárdot tett ki, miközben az Európai Uniótól származó transzferek tovább növelték a hazai tartalékot - számol be a Magyar Nemzet.