Orbán: Hiányzik egy 35 százalékos áfakulcs

2013.03.12. 11:39 Módosítva: 2013.03.12. 11:55
A Start-munkások nagy része cigány, akiknek először munkakultúrát kell tanítani, mondta Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara évnyitó konferenciáján. A miniszterelnök szerint Matolcsyt gyakran gyepálták azzal, hogy egy fantaszta, de 2010-ben új gazdasági modellre volt szükség, most már jöhet Varga Mihály. Orbán előre tudta, hogy Simor végig marad. Többet költenek idén felsőoktatásra, a szakmunkásképzés kialakításában vissza lehetne nyúlni a kommunista időkhöz.

Miközben válság van, jó lenne, ha valaki összeszámolná, mennyi fejlesztés folyik az egészségügyben, a sportban, a kultúrában és a felsőoktatásban, mondta Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara évnyitó konferenciáján. Nem igaz, hogy csak a napi túlélésért harcolunk, jövőt teremtő beruházások folynak. "Az elmúlt két és fél esztendő a kormányozhatóságért folytatott gigászi küzdelemmel telt el" - vélte.

50 százalékban magyar bankrendszer

"Nem vagyunk kommunisták, nem irigyeljük mások pénzét. A vállalkozások sikere az ország sikere is" - mondta a miniszterelnök, aki szerint ha a tehetséges, kockázatvállaló emberek nem gazdagodnak, az a kormányzás kudarca is. "Sok zsíros, nagy, magas üzleti sikert kívánok maguknak a következő esztendőkre is" – mondta Orbán a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara konferenciáján jelenlévő hallgatóságnak.

Szerinte nem egészséges, hogy a magyar bankrendszer ilyen arányban külföldiek kezében van, azt szeretnék, ha legalább 50 százaléka magyar kézben lenne. Elmondta, megpróbálják a takarékszövetkezeti rendszert kiterjeszteni, és a Magyar Postának is fontos szerepet szánnak. Szeretné, hogy a jelenlegi vállalkozói hitelek 8-10 százalékos szintjénél jóval alacsonyabb szinten legyen a kamatszint.

"Mondhatnám azt, hogy új jegybankelnök ment a jegybankba és az infláció 3 százalék alá csökkent, persze nem ennyire egyértelmű az összefüggés " - kommentálta a miniszterelnök a keddi, vártnál jobb inflációs adatot. "De egy pillanatra azért álljunk meg, és mondjuk ki, hogy a jegybank által meghatározott inflációs cél teljesült, hét éve nem volt ilyen" - tette hozzá. Szerinte "vannak életjelek a gazdaságban".

Orbán elmondta, Matolcsy még jegybankelnökké "szárnyalása" előtt készített egy jelentést, amiben az áll, hogy a magyar vállalatok versenyképessége szempontjából is meghatározók a energiaárak. A lakossági rezsicsökkentés elrendezése után ezt a kérdést is elő lehet venni. "Ha még élek akkor" - tette hozzá Orbán, aki szerint már most is nagyon sok oldalról támadják, reméli, hogy a kamara segíti őt ebben a küzdelemben. "Hogy lehet az, hogy a külföldi kézben lévő energiaszektor mintha meg sem érezte volna a válságot?" - mondta.

A kezedből fogsz megélni

"A devizahitelek kérdése a szuverenitásról szól" - mondta. Szerinte még ebben a félévben meg kell indulnia azoknak a programoknak, amelyek során a kis- és középvállalkozások forintra tudják váltani a devizahiteleiket, ez lesz Varga Mihály új nemzetgazdasági miniszter egyik fontos feladata.

"Matolcsy miniszterurat ellenfeleink azzal szokták gyepálni, hogy egy fantaszta. Nem véletlenül hiszen ő elsősorban gazdasági modellekben gondolkodik. 2010-ben új modellt kellett teremteni, kisebb reformokkal nem lehetett előrébb jutni, teljes átszervezésre volt szükség" - mondta Orbán, aki szerint Németországról vettünk példát, amikor egy új modellt építettünk fel. A németek csak összehoztak egy olyan modellt, amivel 40-50 évig eldöcögtek, pedig az akkori német gazdasági minisztert, Ludwig Erhardot is fantasztának tartották.

Szerinte ő már 2010-ben is tudta, hogy Simor ki fogja tölteni a mandátumát, hiszen általában a jegybankelnökök ki szokták tölteni a mandátumukat. Orbán szerint most már megnyugtató "pólusú" gazdasági minisztert is fel lehetett kérni. "Varga Mihályt hallgatva én is, mondhatni, megnyugodtam" - mondta Orbán, aki szerint ugyanakkor most viszont már az új gazdasági modell boltját kell vinnünk.

A szakképzésről szóló viták hátterében "antropológiai kérdések állnak, emberfelfogásbeli különbségek vannak". Szerinte az a kérdés, hogy mérnökként, vagy bölcsészként állunk hozzá a kérdéshez. Bizonyos embereknek meg kell mondani, hogy "fiam, te a kezedből fogsz megélni, és nem valami ködös, jóisten tudja, milyen papírt kapsz", amiért majd a fizetésedet kéred. Orbán úgy vélte, ez egy becsületbeli ügy, a kommunista rendszer szakmunkásképzési rendszeréből lehet meríteni.

"A pénz sosem elég" - mondta a miniszterelnök a felsőoktatás átalakítása kapcsán, aki szerint érthető, hogy mindig mindenki több pénzt szeretne, de azért azt nem szabad elfelejteni, hogy idén 50 milliárddal költenek többet felsőoktatásra, igaz nem olyan szerkezetben, mint azt néhányan szeretnék, hanem például úgy, hogy kiváltják az egyetemek adósságait.

Elmondta, a felsőoktatás kérdése most "egy forró krumpli, amit most annyira nem is markolászna", de szerinte annak a rendszernek nincs értelme, hogy a kikerülő diákok 25 százaléka olyan munkakörben helyezkedik el, amelyhez nincs szükség felsőoktatási végzettségre. További 25 százalék pedig olyan állásban helyezkedik el, ami nem a végzettségének megfelelő.

Növekedni fogunk

"Megfigyeltem, hogy még a legindulatosabb ellenfeleink sem vitatkoznak azon, hogy 2014-ben lesz-e gazdasági növekedés. A vita csak arról zajlik, hogy ez 2013-ban is így lesz-e, vagy majd csak jövőre. Nagyon csalódott lennék, ha már idén nem lehetne jelentősen meghaladni a 0,9 százalékos GDP-bővülés tervét" - mondta. Szerinte a gazdasági miniszternek az a dolga, hogy lerángassa a földre a miniszterelnököt, de azért azt kérte, hogy az utána felszólaló Varga Mihály ne cáfolja meg nyilvánosan a növekedéssel kapcsolatos reményeit.

A munkát terhelő adókat tovább kell csökkenteni, a munkát jutalmazni kell és nem büntetni, ha lesz növekedés, akkor még mérsékelni kell a munkára rakódó terheket. Szerinte hiányzik egy 35 százalékos áfakulcs a luxustermékekre, ha az unió engedélyezné, és sikerülne bevezetni, érvényesülne a társadalmi igazságosság az adórendszerben is. Egyelőre azonban az EU ezt nem teszi lehetővé.

Ki fog nekik munkát adni?

261 ezer Start-munkás volt tavaly, mondta Orbán. Ebből az érintett szervezetektől szóló információk alapján több mint 50 ezer volt cigány, alapvető olvasási, írási és munkafegyelmi dolgokkal küszködnek.  "Csak a bölcsészek mondhatják azt, hogy ezeket az embereket a versenypiacon kellene elhelyezni. De ki fog nekik munkát adni?" - tette fel a kérdést Orbán. Szerinte először munkakultúrát kell tanítani ezeknek az embereknek.

A miniszterelnök szerint Magyarország helyzete 2010-ben, amikor kormányozni kezdtek, pénzügyileg rosszabbul állt, mint Görögország, előbb voltunk a kockázatos adósok listáján. Az IMF-vita Orbán szerint arról szólt, hogy be tudja-e bizonyítani az embereknek, hogy talpon tudunk maradni ilyen beszorított körülmények között is. A cselekvési szabadságunkért folytatott küzdelem a legfontosabb küzdelem. "Ezt nevezhetjük szabadságharcnak is" - vélte.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a konferencián elmondta, legfontosabb feladata, hogy felpörgesse a gazdasági növekedést, az uniós forrásokat munkahelyteremtésre kell fordítani. Több olyan esetről tud, amikor a minisztérium az utóbbi időben egymásnak ellentmondó állásfoglalásokat adott ki a cégek egyes vitás ügyeiben. Erre oda kell figyelni.

Elakadt a konvergencia

Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta, Magyarország az elmúlt négy évben nem tudott pozitív gazdasági növekedést felmutatni, mínusz 5 százalék körül járunk, Németország kilábalása sem húzta magával a hazai gazdaságot. Az európai konvergencia elakadt az uniós csatlakozás óta. A pénzügyi szektor jelentős része fölött elvesztettük az irányítást, az energetikában és a távközlési piacokon is magánmonopóliumok alakultak ki. Parragh szerint az energiaköltségek a vállalatok körében még mindig magasak, hiszen a kormány lakossági rezsicsökkentése nem tette olcsóbbá a vállalatok életét.

Alacsony a kkv-k termelékenysége, akadozott az uniós források felhasználása, és az elköltött pénzt is nagyrészt rosszul használtuk fel, a gazdasági szereplők kiábrándultak az uniós forrásokból. Nagyon sok rossz hatékonyságú alrendszer működik Magyarországon. Mindezt a magyar vállalkozások finanszírozzák, hiszen ha nem megy jól a gazdaság, több adót kell fizetni. 2011-ben a magyarországi bankrendszerben 89 százalék volt a külföldi tulajdon aránya. Csökkent a hitelezés, romlott a hitel-portfólió. Parragh szerint az egyetlen pozitív fejlemény az alapkamat csökkenése. Az adminisztráció csökkenéséből a vállalkozások egyelőre még nem érzékelnek semmit.