Ciprus miatt esik a tőzsde

2013.03.18. 09:18 Módosítva: 2013.03.18. 09:23

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 165,33 pontos csökkenéssel, 18 189,65 ponton nyitott hétfőn. A pénteki záráshoz képest ez 0,90 százalékos gyengülést jelent. Az OTP a nyitás után nem sokkal már 2,7 százalékos mínuszban van, ez 4 525 forintos árfolyamot jelent. A Mol 16 600 forintnál tart, ami 0,4 százalékos esést jelent.

Kuti Ákos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője a tőzsdenyitás előtt azt nyilatkozta az MTI-nek: nagy mínuszokat vár az európai, így a magyar piacon is a Ciprussal kapcsolatos hírek miatt.

Kisebb roham indult szombaton Cipruson a bankbetétek kivételére, miután híre ment, hogy a szigetország 10 milliárd eurónyi nemzetközi hitelcsomaghoz jut, ennek fejében viszont tíz százalékponttal emeli társasági adóját, a bankbetéteket pedig egyszeri illetékkel és kamatadóval sújtja.

Az Equilor szakértője szerint ez nem egy "egynapos sztori", vagyis a Ciprussal kapcsolatos hírek hosszabb ideig hatással lehetnek az árfolyamokra. Elsősorban a nyugat-európai bankrészvények eshetnek. Kuti Ákos szerint a lejtmenet az olasz és a spanyol bankpapíroknál lehet a legnagyobb, de ennek közvetett hatása a magyar piacra is erős lesz.

Sőre Balázs, a Buda-Cash üzletkötője nyitásban 1,5-2 százalékos mínuszt vár a BÉT-en hétfőn. Kifejtette: a következő napokban dőlhet el, hogy a ciprusi hírek miatti gyengülés ideiglenes lendületvesztés-e vagy az utóbbi időszak emelkedésének korrekciója.