Csúszik a késedelmes fizetés szigorítása

2013.03.18. 06:54 Módosítva: 2013.03.18. 06:54

Parlamenti zárószavazás előtt állt az a törvényjavaslat, amely egy uniós irányelvnek megfelelően szigorítaná a késedelmes fizetéseket, Varga Mihály új nemzetgazdasági miniszter szinte utolsó pillanatban benyújtott módosító javaslata azonban nyárra tolja a jogszabály hatályba lépését. Az uniós irányelv szerint a tagállamoknak március 16-ig kellett beépíteniük a késedelmes fizetésekről szóló felülvizsgált irányelvet nemzeti jogrendszereikbe, a módosítás e határidőt tolná július elsejére − írja a Napi Gazdaság Online.

A módosítás kapcsán a Nemzetgazdasági Minisztérium nem reagált lapunk megkeresésére. Az EU-irányelv előírja a hatóságoknak, hogy 30, illetve rendkívüli körülmények között 60 naptári napon belül fizessenek az általuk megvásárolt áruért és szolgáltatásokért, illetve a vállalkozásoknak is 60 napon belül ki kell egyenlíteniük számláikat − hacsak nem állapodnak meg a felek ettől eltérően. A vállalások fakultatívak a cégek számára, azonban kötelezőek a jelenleg legnagyobb adósnak számító állami intézményekre.

A magyar kormány már hivatalba lépésekor hangoztatta, hogy fel kíván lépni a körbetartozások ellen, ennek érdekében pedig az uniós irányelvnél szigorúbb szabályozást kíván átültetni a gyakorlatba. Az EU-tervezet kizárólag a kereskedelmi ügyletekre határoz meg új szabályokat, addig itthon valamennyi szerződésből eredő pénztartozásra kiterjesztenék. A törvény fő szabályként bevezeti a 30 napos fizetési határidőt, módosítja a késedelmi kamat mértékét és kötelezővé teszi az adós számára behajtási költségátalány megfizetését. A 30 naptól kivételes esetekben itthon is el lehetne térni, viszont a fizetési határidő nem lehet több 60 napnál, a késedelmi kamat pedig a jegybanki alapkamat plusz 8 százalék lenne.