Több adót tankolunk el, mint gondoltuk

2013.03.18. 06:54

Az eddig közismertnél is több adót fizetnek a magyar autósok, írja a Napi Gazdaság. A 95-ös benzin jelenleg mintegy 430 forintos itthoni fogyasztói árának mintegy háromnegyedét az államháztartásokat gyarapító tételek adják. Nemcsak a magyar költségvetés, hanem áttételesen az orosz is jelentős bevételhez jut e forrásból.

Moszkva a benzin minden itthon eladott, orosz olajból finomított literje után több mint 100 forintot kasszíroz, ami nagyjából annyi, mint a magyar államháztartásba befolyó áfa vagy jövedéki adó összege. A magyar és az orosz adók aránya nagyjából kettő az egyhez. A benzinben lévő orosz kőolaj ára − szintén némi leegyszerűsítéssel − 40 forintot sem tesz ki az adó nélküli kutatási és kitermelési költségek alapján.

A számítások természetesen több szükségszerű leegyszerűsítést is tartalmaznak, ráadásul a közölt arányok hosszabb távú nagy átlagokat mutatnak, a pontos súlyok gyakorlatilag napról napra változhatnak, például a dollárárfolyam, illetve az Ural és a Brent típusú kőolaj jegyzése közötti különbség alakulása miatt. Utóbbi meghatározó részt jelent a Mol Nyrt. finomítói marzsában, hiszen a vállalat főként Uralt dolgoz fel Százhalombattán, de az árazásban a Brentet érvényesíti.

Benzinárkomponensek (százalék)
Áfa és jövedéki adó 48,0
Kkksz-díj 1,0
Kisker. árrés 3,1
Nagyker. árrés 6,5  
Mol bruttó finomítói marzsa 2,9
Orosz kutatási és kitermelési költségek 8,0
Orosz állami adók 24,2
Kitermelői nyereség, szállítás 6,3
 Forrás: Napi Gazdaság-gyűjtés

A Brent−Ural spread széles sávban ingadozik, az elmúlt években a mínusz nullától a 10 dollár feletti szintekig szóródtak az értékek − mondta Drucker György, az Energiainfo.hu elemzője. A Mol gyorsjelentése szerint ez 2011-ben 1,67 dollár volt a 2010-es 1,38 dollárt követően. Az olajiparban hagyományosan nem a finomításon, hanem a kitermelésen keresnek sokat a szereplők (a Százhalombattán felhasznált kőolaj tizede hazai kitermelésű, ráadásul a felhasznált nyersanyagból sokféle termék készül, amelyeknek eltérő, egyes esetekben negatív a finomítói marzsa).

A nagy- és a kiskereskedelmi árrés is jelentős szóródást mutat attól függően, hogy az adott benzinkút az országon belül hol helyezkedik el − tette hozzá Pletser Tamás, az Erste Bank Zrt. szakértője.