Újabb kudarc az adósság elleni háborúban

2013.03.19. 06:59

A napokban ismét 80 százalék fölé emelkedett a GDP-arányos magyar államadósság. A Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján 2011 ősze óta látható – egy ideig hibás működés miatt levett, majd visszaállított – Adósságnyomás-mérő legfrissebb adatai szerint az államadósság 80,38 százalékon áll.

A helyzet valószínűleg ennél is rosszabb. Bár a Matolcsy György által indított kis grafikus alkalmazás elvileg egy naponta frissített, Magyarország forintban, illetve devizában mért GDP arányos adósságát jelző adósságmutató, a 80,38 százalékos érték múlt szerda óta nem változik. És nem változik az az euróárfolyam sem, ami alapján az adósságot mérik: 302,41 forintos euróval számolnak, miközben hétfőn már 308 forint fölött is volt az euró ára, és az MNB legutóbbi középárfolyama is egy százalékkal magasabb, 305,52 forint volt.

 

Ha ezzel az értékkel korrigáljuk a 80,38 százalékból 35,52 százalékkal részesedő devizaalapú adósságot, akkor 35,87 körüli értéket kapunk, ami azt jelenti, hogy az adósság a valós, napi árfolyamon ténylegesen már 80,7 százalék körüli adósságszinten van.

Mindez elég súlyos kudarc annak fényében, hogy az elmúlt bő két év gazdaságpolitikájának homlokterében – miután 2010 nyarán elbukott Orbán Viktor szándéka a költségvetési hiány elengedésére – az adósságcsökkentés állt. Matolcsy György egy emlékezetes Powerpointban azt vázolta fel, hogy 2011-2014 között Magyarországon lesz „a leggyorsabb adósságcsökkentés”, amely során 82 százalékról 65-70 százalék közé csökken az államadósság.

Azóta az állam einstandolt 3000 milliárd forintnyi magán-nyugdíjpénztári megtakarítást, amiből mára csak néhány százmilliárd forint maradt. Az adósság GDP-arányos szintje ennek ellenére szinte semmit nem változott az elmúlt négy évben. Sőt, az adósság magasabban van most, mint a Bajnai-kabinet kormányzása idején: 2009 végén 79,8 százalékos volt az adósságszint, vagyis majdnem egy százalékponttal kisebb a mostaninál.

Az adósság az Orbán-kormány első, nem teljes évének végére 81,8 százalékra nőtt, majd 2011 végére csak nagyon enyhén, 81,4 százalékra csökkent. És noha a 2012-es év végén az MNB adatai szerint 2008 óta nem látott mélységbe csökkent, így is csak 79 százalékra sikerült lefaragni. Innen kellene – Matolcsy mestertervének értelmében – két év alatt 9-14 százalékponttal lejjebb vinni, ezzel szemben azonban most ismét emelkedő pályán van az adósság.

Annyira, hogy az Államadósság Kezelő Központ adatai szerint január végére a valaha volt második legnagyobb értékére nőtt a központi költségvetés adóssága. Az adósság összege 21 187,8 milliárd forint volt, ami hatalmas mértékű, 467,7 milliárdos növekedést jelent a tavaly januárihoz képest (részben persze a megyei intézményhálózat adósságainak harmadik költségvetés-módosítást igénylő átvétele miatt is, miáltal a kormányhivatalok egy év alatt felhalmozott tízmilliárdos adóssága is enyhén csökkenni kezdett). A mostani rekordot 21 426,1 milliárd forinttal 2011 novemberében érte el a költségvetés adóssága – ha a januári szinttel összevetjük a mostani euróárfolyamot, nem lehetetlen, hogy ezt az értéke hamarosan új rekord váltja.