Akár 317 forintig is mehet az euró

2013.03.19. 20:51

A ciprusi mentőcsomag feltételét képező bankbetétadó parlamenti elutasítása nem jó hír a piacok, amelyek a következő napokban idegesen reagálhatnak, mondta Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója. Hozzátette azonban, hogy „az első felvonás lezajlott, várhatóan további egyeztetések lesznek, bizonyára lesz B terve Ciprusnak és az Európai Uniónak is". Arra is felhívta a figyelmet Duronelly Péter, hogy Oroszország már eddig is óriási pénzeket pumpált Ciprusba, és további pénzeket is adhat a szigetországnak.

A befektetési szakember egyúttal a forint gyengülésére számít, azt sem tartja lehetetlennek, hogy 317 forint/euróig megy az árfolyam, ami a mostani euróárfolyamhoz képest 4 százalékos romlás. Emellett a befektetési igazgató úgy ítélte meg, hogy a hosszabb futamidejű állampapírok hozama emelkedni fog. Összességében a következő hónapokban erősebb dollárra, gyengülő euróra, és ezzel párhuzamosan gyengülő régiós devizákra számít a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója.

Árokszállási Zoltán, az Erste makroelemzője ugyan rövid távon kedvezőnek nevezte a ciprusi parlament kedd esti döntését, de felhívta a figyelmet arra, hogy ennek ellenére Ciprus után több országban is felmerülhet a kérdés, mi lesz a bankbetétekkel.

Árnyalja a képet, hogy a bankbetétek megadóztatása az euróövezeti mentőcsomag feltételét képezi, mondta az elemző. Árokszállási Zoltán szerint ugyanakkor nem vethető el teljesen a bankbetétek megadóztatása. Az Erste elemzője szerint a feltörekvő piaci eszközök – így a magyar állampapírok – hozama is emelkedhet a döntés nyomán.

A ciprusi parlament döntésének hírére a (határidős) részvényindexek egy pillanatra estek, majd emelkedni kezdtek, piaci értelemben pozitív, hogy a jelek szerint nem fog sérülni a betétek biztonsága az eurózónában, illetve a biztosítási garancia intézménye az eurózónában, írja a Portfolio.hu. Az Európai Központi Bank (EKB) bejelentette, hogy továbbra is likviditást nyújt a ciprusi bankrendszernek, ami szintén hozzájárult az euró és a részvényindexek erősödéséhez.