Az euróövezet a nagybetétesek megadóztatását javasolja Ciprusnak

2013.03.19. 00:05 Módosítva: 2013.03.19. 00:33

Módosítanának a ciprusi bankbetétekre tervezett különadón az euróövezet pénzügyminiszterei. Hétfő késő esti értesülések szerint a miniszterek egy telefonkonferencia keretében arra tettek javaslatot, hogy a 100 ezer euró alatti betétekre ne vessenek ki semmifajta adót, a 100 ezer euró feletti megtakarításokra viszont a korábban tervezettnél magasabb, mégpedig 15,6 százalékos egyszeri illetéket rójanak ki.

A telekonferencia eredményeit egy görög pénzügyminisztériumi képviselő mondta el a tanácskozás után Brüsszelben, de a Reuters szerint a Eurogroup elnöke is kiadott közleményt a megbeszélésről. Ebben megerősíti, hogy meglátásuk szerint a kisebb bankbetétekkel rendelkezők pénzét eltérően kellene kezelni a nagyobb betétetekkel bírókétól.

Rehn lemondta látogatását

A ciprusi mentőcsomag körül kialakult helyzetre való tekintettel lemondta keddi budapesti látogatását OlliRehn, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért felelős biztosa, közölte hétfőn a Nemzetgazdasági Minisztérium kommunikációs titkársága.

Az európai biztos előbb Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel tartott volna közös sajtótájékoztatót, majd az Európai Bizottság budapesti képviseletén tartott volna előadást „Gazdasági és monetáris unió – az európai növekedés motorja" címmel.

Abból a szempontból azonban, hogy a ciprusiak féltik bankrendszerüket, amelyben jelentős betétállománnyal rendelkeznek gazdag orosz és más nemzetiségű pénztulajdonosok, ez a terv nem sokkal különbözik attól, amellyel Brüsszel még a hét végén rukkolt elő. Egyelőre nem tudni, hogy a nicosiai parlament megszavazná-e ezt, mindazonáltal ez a terv is 5,8 milliárd euró adóbevételt hozna, mondta a meg nem nevezett görög forrás. „Ciprus egyáltalán nem akar magas adókulcsot a 100 ezer euró feletti bankbetétekre, mert akkor a betétesek elviszik a pénzüket. A betétek kétharmada külföldieké" – tette hozzá.

Ciprus májusban csődhelyzetbe jutna, két legnagyobb bankja pedig összeomlana, ha nem kapna 10 milliárd eurós mentőcsomagot az Európai Uniótól. Ennek ára azonban az eredeti elképzelések szerint egy, a magántulajdont erősen sértő megoldás, a bankbetétek és megtakarítások visszamenő hatályú megadóztatása, illetve 6,75-9,9 százalékos illetékkel terhelése lenne.

A tervezett intézkedés, és ahhoz kapcsolódóan a megtakarítások befagyasztása komoly elégedetlenséget szült az országban, és piaci bizonytalanságokat okozott. A rendszerszinten is bizonytalanságot okozó döntés miatt az euró árfolyama az összes főbb devizával szemben esett hétfőn.

A ciprusi törvényhozás hétfőről keddre halasztotta az euróövezeti mentőcsomagról szóló szavazást, hogy legyen idő a tárgyalásokra a betétek megadóztatásának módjáról. A legutóbbi értesülések szerint a ciprusi kormány 20 ezer euró összeghatárig nem adóztatná meg a bankbetéteket. Ezen összeghatár felett, 100 ezer euróig 6,75 százalékos, 100 ezer euró felett pedig 9,9 százalékos adóelvonással sújtanák a banki betéteket.