Bencsik: A rezsicsökkentés csak rövid távon jó

2013.03.19. 15:39
Bencsik János volt energetikai államtitkár szerint a rezsicsökkentés rövid távú megoldás az energiafogyasztás problémájára. Szerinte az épületkorszerűsítés a kulcs. Roman Doubrava, az unió energiaügyi főigazgatóságának nevében arról beszélt, hogy az egész hatósági ármegállapítás rossz módszer, és az energiahatékonyságra való ösztönzésre kéne inkább törekedni.

„Magyarországon európai összehasonlításban pazarló az épületek energiafogyasztása. Az energiaszegénységre adott indokolható válasz a kormány rezsicsökkentési döntése. A rezsiproblémát csak nagyon rövid időszakra tudja kezelni a rezsicsökkentés. Néhány éven belül radikális beavatkozás kell az épület-szektorban, mert különben finanszírozhatatlanná válik épületeink működtetése” – mondta Bencsik János.

Bencsik János, fideszes országgyűlési képviselő, a fejlesztési tárca volt energetikai államtitkára egy egy konferencián beszélt az ország előtt álló energiahatékonysági és éghajlatváltozási kihívásokról, és az ezekre adható stratégiai válaszokról.

Bencsik szerint az ország széndioxid-kibocsátásainak csökkentése a legjobban az épület-energiahatékonysági beruházásokkal érhető el. Ezek a beruházások a gazdaságot is ösztönzik és a költségvetésnek is jók. Bencsik elmondta, hogy egy komoly épületkorszerűsítési program évi 40 ezer munkahelyet hozhatna létre, a középületeket egy állami cég, a lakossági szektort kedvezményes hitelek útján kell felújítani, nemzetközi fejlesztési hiteleket is bevonva.

A konferencia tárgya az önkormányzati energiahatékonysági beruházások harmadik feles finanszírozása, ezen belül kiemelt téma volt a megtakarítás-alapú beruházás-finanszírozás.

Az ármegállapítás nem megoldás

A konferencián beszélt Roman Doubrava is, az Európai Bizottság Energiaügyi Főigazgatóságának tisztviselője, aki elmondta, hogy az árak hatósági megállapítása nem megoldás, az energiahatékonysági beruházásokat kell ösztönözni. Mellékesen a gazdasági válságból való kilábalás egyik fő kitörési pontja is az energiafelhasználás hatékonyabbá tétele. Doubrava szerint a 2014-2020-as EU költségvetési időszakában az energiahatékonyság az egyik legfontosabb finanszírozási prioritás lesz.

Az EU kifejezetten támogatja majd az innovatív finanszírozási mechanizmusokat, ahol az állam csak a források egy részét biztosítja, a maradék magánforrásokból származik. Doubrava kifejtette, hogy változik a tagállami támogatási prioritások meghatározása is: az Európai Bizottság részletes javaslatot tesz majd a tagállamoknak a támogatandó területekre, így ezentúl a végleges prioritásokat nem a tagállam önmagában határozza meg, hanem tárgyalásos úton a tagállam és az EU alakítja ki közösen.