Az ügyvédek a gazdaságpolitika nyertesei

2013.03.19. 15:50
Míg 2010-ben az online ügyvédkeresések csupán 13,8 százalékát alkották a vállalkozásokkal és pénzügyekkel kapcsolatos jogesetek, addig arányuk 2012 közepére közel kétszeresére, megközelítőleg 26százalékára emelkedett. Ez a növekvő tendencia 2013 első két hónapjában tovább erősödött; ebben az időszakban az online ügyvédkeresések csaknem felét, 41 százalékát alkották már a vállalkozásokkal és pénzügyekkel kapcsolatos megkeresések.

Bár a megkeresések jogterületenkénti megoszlását tekintve az elmúlt években a családjogi ügyek száma volt a legmagasabb, 2012 közepére dominanciájuk megtört, hiszen ebben az időszakban a vállalkozásokkal és pénzügyekkel kapcsolatos jogi esetek aránya a két évvel ezelőttihez képest közel duplájára nőtt. A tavalyi évben átlagosan az összes online ügyvédkeresés egynegyedét alkották a vállalkozásokkal (10 százalék) és pénzügyekkel (15 százalék) kapcsolatos ügyvédkeresések.  Az idei év első két hónapjában eddig nem tapasztalt kiugróan magas arányt képviselt (összesen 41 százalékot) a két kategóriában érkezett ajánlatkérések száma, írja az Ügyvédbróker.hu.

„Míg a rendszerünkben regisztrált adatok alapján a tavalyi évet tekintve a vállalkozásokkal és pénzügyekkel kapcsolatos megkereséseken belül átlagosan 6 százalékos cégalapításhoz, módosításhoz vagy megszüntetéshez kapcsolódó megkeresési arányról tudtunk beszámolni, addig az idei év első két hónapjában ezek aránya közel négyszeresére, 22 százalékra nőtt. Ez főleg azzal is magyarázható, hogy a cégbírósági bejelentési és módosítási kötelezettség határideje 2013. február 1-jén járt le és sokan az utolsó hónapokra hagyták ennek intézését.” – tette hozzá a megemelkedett arányszám kapcsán Gera János, a portál munkatársa

Az új cég- vagy adatváltozási bejegyzések, valamint az úgynevezett negatív cégjogi események aránya is jelentős változást mutatott az elmúlt időszakban. A rendelkezésre álló információk szerint 2012-ben az előző évhez képest 23 százalékkal kevesebb új cégbejegyzés történt, majd 2013-ban ez az arány tovább csökken; a tavalyi évben havonta átlagosan 3197 új bejegyzést regisztráltak, míg ennek száma idén februárra közel harmadára csökkent.

A céges adatváltozás bejegyzések számát az elmúlt években folyamatos és nagyfokú változás jellemezte; 2011-ben például az előző évhez képest jelentősen, 39 százalékkal nőtt, majd a következő évben némiképp csökkent. A legfrissebb adatok szerint aránya a 2012-es havi átlaghoz (61 723) képest az elmúlt hónapban közel két és félszeresére (151 010-re) emelkedett.

Az elmúlt években indított céges felszámolási eljárások száma 2012-ig folyamatosan nőtt, a 2008-as adathoz képest számuk kétszeresére, több mint 22 000-re emelkedett. Az idén januárban és februárban indított eljárások átlaga ugyanakkor némiképp elmaradt a tavalyi év havi átlagától (1 889). Ami a végelszámolási eljárásokat illeti, a 2013. februárban indítottak száma az előző év havi átlagához (524) képest 33 százalékos csökkenést mutat.