Tiltott birkahús a lóhúsbotrányos cégnél

2013.03.19. 12:58
A francia Spanghero-nak nem elég, hogy csaknem ezer tonna lóhúst adtak el korábban birkahúsként, most kiderült, hogy a birkahúsukat tiltott módon dolgozták fel, a csont és a velő egy része is belekerülhetett a húsba, ami a kergemarhakór miatt veszélyes.

A francia egészségügyi hatóságok 57 tonna importálásra tiltott brit birkahúst találtak a délnyugat-franciaországi Castelnaudaryban működő Spangherónál, ugyanannál a cégnél, amely miatt korábban az európai lóhúsbotrány kirobbant.

Antoine Leroy, az ügyben illetékes Carcasonne-i ügyész az RTL kereskedelmi rádióban kedden azt közölte, hogy az állatorvosi felügyelet (DVS) február 19-én fedezte fel a tiltott birkahúst a Spangherónál, amikor a Romániából importált lóhús marhahúsként való forgalmazása miatt átvizsgálták a cég raktárait. Az értesülést Guillaume Garot, az agrártárca vezetője megerősítette a France Info hírrádióban. Azt is elmondta, hogy a Spanghero ugyanazon a holland közvetítőn keresztül rendelte a brit birkahúst, amely a román lóhús szállítását is intézte.

A hús és az eljárás is be van tiltva

A brit birkahúst olyan mechanikus eljárás szerint csontozták ki és dolgozták fel, amely a kergemarhakór óta tiltott Európában. Az eljárás során ugyanis a csont és a velő egy része belekerülhet a kicsontozott húsba, s így előfordulhat, hogy az tartalmaz olyan fehérjét, amely a kergemarhakórt előidézheti.

„Az ilyen típusú hús és eljárás is tiltott Európában” – hangsúlyozta az ügyész. Hozzátette: „a megállapításokat a DVS fogalmazta meg és a közelmúltban eljutatta hozzám és a párizsi ügyészség közegészségügyi részlegéhez, mert az ügy összefüggésbe hozható a lóhúsbotránynak nevezett üggyel is”.

Megint a beszállító

A Spanghero egyelőre nem kommentálta a bejelentést, de az RTL szerint a cég elnöke Barthélémy Aguerre ismét azt állítja, hogy ő nem tehet semmiről, mert "megint a beszállítója tévesztette meg".

A 300 főt foglalkoztató vállalkozásról februárban derült ki, hogy több vállalatnak is szállított marhahús-készítmények előállításához Romániából származó lóhúst, de azt marhúsként adta el. A lóhúst tartalmazó termékek mintegy tucatnyi európai országban kerültek forgalomba. A Spanghero mintegy 750 tonna lóhúst adott el marhahúsként. A cég azóta megszüntette külföldről történő beszállítói tevékenységét, és kizárólag húsfeldolgozással és húsalapú termékek előkészítésével foglalkozik.

Az agrártárca elővigyázatosságból elrendelte a tiltott brit birkahúsból készült termékek, elsősorban felvágottak kivonását a forgalomból. Hírmagyarázók szerint azonban feltehetően ismét gazdasági csalásról van szó, a készítmények nem veszélyesek az egészségre.

Tőlünk sem áll távol a trükközés

Nemrégiben egy magyar cég, a Filetto is nagy vihart kavart azzal, hogy hamisított húst adott el Svédországba és Magyarországon belül is. Drágább marhahúsként adtak el ugyanis több tonna színezett sertéshúst a svédeknek, akik azonban az állaga miatt végül rájöttek a csalásra.

A csalás egészségügyi szempontból is rendkívül veszélyes lehet, mert a marhahúsnál gyakori, hogy nem teljesen átsütve készítik el, a nyers disznóhús azonban jelentős kockázatokat hordoz. Betegséget okozhat például a nyers húsban lévő élősködő, a trichina nevű, szabad szemmel nem látható parányi fonalféreg. Az ügyben a svéd és a magyar élelmiszerügyi hatóság is vizsgálatokat kezdett, de az unió is lépni tervez a hamisítások ellen.