Tovább tart a ciprusi káosz

2013.03.19. 16:10
Ismét elhalasztotta a ciprusi parlament a döntést a betétadó ügyében, a pártok nem kerültek közelebb megegyezéshez a mai vitán. Emiatt jó eséllyel a bankok is tovább tarthatnak zárva az országban. Mindeközben a Gazprom is ajánlatot tett az ország finanszírozására, őket a ciprusi földgázvagyon érdekelné cserébe. Mintegy másfél ezer magyar céget érinthetnek a ciprusi zárolások.

Cipruson még tovább halaszthatják a parlamenti szavazást az euróövezeti mentőhitel feltételét képező bankbetétilletékről, miután még nem született egyezség a pártok között az intézkedésről - mondta egy vezető pénzügyminisztériumi tisztségviselő kedden.

Andreasz Haralambusz, a tárca pénzügyi igazgatója szerint így egyelőre kivárnak, hogy meghosszabbítsák-e a hétfőn elrendelt, szerda estig tartó bankszünetet.

"Az eredeti tervek arról szóltak, hogy ma délután vita és döntés lesz az ügyben, de meglátjuk hogyan alakulnak a dolgok" - fogalmazott egy keddi sajtóértekezleten.

Papíron veszteséges magyar cégek Cipruson

Az Opten adatai szerint Magyarországon jelenleg 4500 vállalat tulajdonosi szerkezetében találunk klasszikus értelemben vett offshore tulajdonosokat, ebből Ciprushoz 1500 cég köthető. Az utóbbi években folyamatosan csökkent e vállalatok száma, de látványos eredményt nem sikerült elérni. Az offshore társaságok alapítása nem ütközik törvénybe, illetve a magánszemélyek külföldi cégben realizált személyi jövedelme ugyanúgy adóköteles – elviekben tehát semmi sem indokolja az efféle cégek felszámolását.

2011-ben a hazánkban bejelentett ciprusi érdekeltségű vállalatok több mint 800 milliárd forint árbevételt produkáltak. Kétharmaduk adózás előtti eredménye negatív volt, így adófizetési kötelezettségük összességében sem érte el a 3 milliárd forintot. A hazai adóhivatal elől nem tudnak teljesen előrejtőzni: személyi jellegű ráfordításuk közel 80 milliárd forint, aminek jelentős része szintén az államkincstárt gazdagítja.

 Ciprusi érdekeltségű magyar cégek összesített mérlegadatai (ezer forint)*
Árbevétel 839 130 188
Mérleg szerinti eredmény -102 965 927
Pénzeszközök 68 495 892
Adó előtti eredmény -85 773 476
Adózás utáni eredmény -88 590 869
Eredmény utáni adókötelezettség 2 817 393
Személyi ráfordítás 77 823 873

A szakember szerint a minisztériumnak "nem tetszik", hogy zárva kell tartani a bankokat és igyekszik a lehető legrövidebb időre korlátozni a rendelkezést, de a végső döntés, hogy "mikor térünk vissza a normális ügymenethez, és hogy ezt milyen ütemezés szerint kell megtenni, csak azután születhet meg, hogy parlament döntött és azután, hogy technikai és politikai szinten is megvizsgáltuk a helyzetet".

Hétfőn már második alkalommal halasztották el a ciprusi parlamenti szavazást az euróövezeti mentőcsomagról. Eredetileg vasárnap tartottak volna rendkívüli ülésnapot a kérdésben. A banbetétek adóztatása elleni tilatkozások azóta folyamatosak az országban.

Kedd délután a ciprusi elnök szóvivője közölte, hogy a hétfő esti beszélgetés után kedden ismét egyeztet majd Nikosz Anasztasziadisz és Angela Merkel német kancellár.

Ciprus péntek este Brüsszelben arra vállalt kötelezettséget, hogy 10 milliárd eurónyi euróövezeti mentőhitelért cserébe 5,8 milliárd eurónyi saját bevételt teremt elő, elsődlegesen a bankbetétek megadóztatásával.

A legfrissebb tervek szerint a 20 ezer eurónál alacsonyabb összegű bankbetétekre nem vetnek ki adót, míg 20 ezertől 100 000 euróig 6,75 százalék, a 100 000 euró fölött pedig 9,9 százalék adóteherrel sújtanák a betéteket.

Az elrendelt bankzár miatt a betétesek egyelőre nem férnek hozzá pénzükhöz. A bankpánik elkerülése érdekében a bankzárat az adóbehajtásig minden bizonnyal életben tartják. Az Európai Központi Bank jelezte, hogy amennyiben a ciprusi kormány dönt a különadó beszedéséről, akkor a frankfurti szervezet biztosítja a ciprusi bankok likviditását.

A Gazprom jó lehetőséget szimatol

A Gazprom minden lehetőséget kihasznál a ciprusi kőolaj- és földgázlelőhelyek kiaknázására - értékelte a Gazprombank Ciprusnak tett állítólagos felajánlását kedden a Vedomosztyi című orosz üzleti-politikai lap. A Gazprombank kész segíteni a Ciprusnak nyújtott hitel átstrukturálásával – erősítette meg a lap értesülését a Gazprom egyik menedzsere. Az állami gázcég 41,7 százalékban a pénzintézet tulajdonosa. Az átstrukturálásért cserébe a Gazprom a ciprusi kontinentális talapzat alatti gáz és kőolaj kitermelésére kér engedélyt.

Az információt hétfőn a ciprusi Sigma tévé közölte, amely szerint a Gazprombank elküldte ajánlatát Nikosz Anasztasziadisz államfőnek, miszerint az orosz Gazprom támogatná a ciprusi pénzügyi szervezeteket, és így a szigetország elutasíthatná azt az uniós tervet, amely szerint a 10 milliárd eurós hitel fejében egyszeri adót vetnének ki a bankbetétesekre.

Szergej Kuprijanov, a Gazprom szóvivője cáfolta a Vedomosztyi értesülését. A napilap ugyanakkor utalt arra, hogy a csoporthoz tartozó GP Global Resources tavaly részt vett a Novatekkel (amelyben a Gazprom 9,99 százalékos részvényhányaddal rendelkezik), és a francia Totallal együtt a ciprusi kőolaj- és földgázfeltárásokra kiírt versenytárgyaláson, amelyet az olasz ENI és a Kogas nyert el. A lap utalt rá, hogy januárban Ciprus görögországi nagykövete közölte, országa 3,4 ezer milliárd köbméter földgáz és 235 millió tonna kőolajtartalékkal rendelkezik.