Állambiztonsági kérdés lett az e-útdíj

2013.03.25. 21:24

Állambiztonsági okból nem kell alkalmazni a közösségi közbeszerzést az elektronikus útdíjfizetés kialakításához szükséges eszközök és szolgáltatások beszerzésére, írja a Magyar Közlöny hétfői számában kiadott kormányrendelet. A közbeszerzési törvény lehetővé teszi, hogy a minősített adatot, illetve az alapvető biztonsági és nemzetbiztonsági érdeket érintő, vagy különleges biztonsági intézkedést igénylő beszerzések sajátos szabályait a kormány határozza meg.

Ezeket a sajátos szabályokat egy 2011. októberi kormányrendelet tartalmazza, amely az ajánlattevők nemzetbiztonsági vizsgálatát is előírja. A rendelet szerint a közösségi beszerzések eljárási szabályait nem kell alkalmazni, ha a szabály alkalmazása miatt olyan információk kerülnének átadására, amelyek felfedése ellentétes az állambiztonsági érdekekkel.

A kormány mostani rendeletében ebbe a körbe sorolta be a távolságarányos útdíj beszedésére alkalmas, az ellenőrző eszközöket és kapcsolódó szolgáltatásokat is magába foglaló rendszer beszerzésését.